Patric Åberg (M), kommunstyrelsens ordförande Östra Göinge, Pär Cederholm, chef lokalpolisområde Hässleholm, Lars Johnsson (M), kommunstyrelsens ordförande Hässleholm. Foto: Precious People/SVT/AM-tryck

”Vi har just nu ingen polisnärvaro alls”

Uppdaterad
Publicerad

I takt med att Skånepolisen har tvingats flytta runt personal i länet för att hantera grova brott har polisnärvaron i nordöstskåne minskat. Lokalpolitikerna ser konsekvenserna och har nu fått nog.

Lars Johnsson (M) är kommunalråd i Hässleholm och han är bekymrad över situationen vid stadens resecentrum.

– Det är numera inte bara ett nav för resenärer utan även för droghandel och problemet är att vi har för lite poliser.

I Östra Göinge kommun är tongångarna desamma.

– Vi har just nu ingen polisnärvaro alls. Vår kommunpolis är kommenderad till Malmö och släpper vi efter nu vet vi att brottsligheten kommer att öka, säger kommunalrådet Patric Åberg (M).

”Poliserna hinner inte göra ett bra jobb”

Hårda ord från två moderater. Mitt under en valrörelse där många kräver fler poliser och det hade kunnat passera som ett politiskt utspel, om det inte var så att lokalpolisen själv höll med.

– Trycket väldigt hårt när det gäller akuta ärenden. Poliserna hinner inte göra ett bra jobb innan de måste iväg till nästa ställe, säger Pär Cederholm, chef för lokalpolisområde Hässleholm.

Krävt möte med polisledningen

Bristen beror på att poliser har behövts till utredningar gällande våldtäkter, våld i nära relationer och gränskontrollerna i Malmö.

– Jag är bekymrad. Framförallt för att poliserna tycker att det är så kämpigt att de börjar se sig om efter annat arbete, säger Pär Cederholm.

I höst utökas det redan stora polisområdet med Osby kommun och tanken på att lokalpolisen ska bevaka ännu större yta, har fått lokalpolitikerna att vidta åtgärder.

– Vi har krävt att få ett möte med polisledningen för att få veta hur de ska lösa bemanningen, säger Hässleholms kommunalråd Lars Johnsson (M).

Ska få ett tillskott

Lokalpolischefen ser dock ljuset i tunneln.

– I september, i samband med att området utökas med Osby, kommer vi att få ett tillskott av nya poliser, säger han.

Men Hässleholms kommunalråd vågar inte lita på den informationen.

– Det vill jag se på pränt först, säger Lars Johnsson (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hässleholm

Mer i ämnet