Skånepolis anklagar Stockholmskollega för ”kannibalisering”

Uppdaterad
Publicerad

Nu reagerar Mats Karlsson, polischef i Skåne, på Stockholmspolisens uttalande om att man ska rekrytera personal från andra delar av landet – där det liksom i Stockholm råder polisbrist.

I en tweet på Twitter använder Malmös biträdande polischef Mats Karlsson ordet ”kannibalisering” och syftar på att det är en dragkamp om kollegor inom organisationen. Han skriver:

Inte bra om resursdränerad organisation hemfaller åt ”kannibalisering” när vi i stället borde prioritera och samverka”.

Krisen inom polisen

Mats Karlsson vill inte kommentera det han skrivit utan hänvisar till sin tweet.

”En fråga om avvägning”

SVT Nyheter Stockholm har under en tid granskat polismyndigheten. I gårdagens sändning menade Manne Jönsson, chef för grova brott i polisområde Stockholm syd, att resursbristen är en nationell fråga.

Det är en avvägning som måste göras. Den avvägning som vi gör i Region Stockholm, den behöver man göra nationellt också så att det finns poliser i yttre tjänst och utredare efter den belastning som finns på olika ställen.

Ingen plan, bara en möjlighet

Stockholmspolisen Manne Jönsson menar i dag att alla som är intresserade att jobba i Stockholm är välkomna att söka.

– Det finns ingen strategi eller plan, utan det är en möjlighet att söka sig till Region Stockholm, säger han.

”Tycker synd om medborgarna”

Region Stockholm tvingas lägga ned merparten av alla utredningar, enligt många poliser beror detta på bristande resurser. Södertäljepolisen Taina Rosén Vilidu är bekymrad över utvecklingen.

– Jag tycker synd om medborgarna som får stå ut med här. Man gör ingenting åt brotten. Man lägger hellre ned än utreder. Det känns förjäkligt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen inom polisen

Mer i ämnet