Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Arlöv arbetar vaccinatören Macc intensivt med att färdigställa en av sex vaccinationslokaler inför måndagens öppning. Foto: SVT

Privata aktörer ger tredje dos i Skåne – oro för sviktande vaccinationsvilja

Uppdaterad
Publicerad

På måndag drar de privata aktörerna igång dos tre i Skåne för att förstärka vaccinationskapaciteten. På sina vaccinationscentraler räknar aktören Macc med att ge 6 000 doser om dagen – om vaccinationsviljan finns.

Den 28 december stod det klart att den privata aktören Macc tillsammans med Vaccina och Vaccinova får uppdraget att ge dos tre i Skåne.

På Maccs sex vacinationscentraler öppnar man upp för halv kapacitet de tre första veckorna, därefter räknar man med att kunna ge 30 000 doser i veckan.

Denna gång använder sig samtliga privata aktörer av region Skånes IT-system, vilket innebär att man bokar sin tid via 1177.se. Region Skåne har tidigare fått kritik för att varje privat aktör haft sitt eget bokningsystem.

– Det tror jag är den främsta förbättringen, att regionen har ett samordnat ansvar över de som bokar tid och de som blir vaccinerade, säger Kenneth Kronohage, delägare på Macc.

Nära affärsförlust

När massvaccineringen av dos 1 och 2 drog igång var företaget Macc nära på att göra en förlustaffär. Först var det brist på vaccin, och sedan brist på människor att vaccinera.

– Det var upp och ner förra gången i den ekonomiska avkastningen, det fanns perioder då vi förlorade väldigt mycket och det fanns perioder då det gav överskott, säger Kenneth Kronohage.

Oro för låg vaccinationsvilja

Brist på vaccin är inte ett problem denna gång, men det finns fortfarande en oro för att vaccinationsviljan är låg.

– Men den oron är inte personlig utan snarare för samhället totalt, att vi inte får den uppslutningen vi behöver, säger Kenneth Kronehage.

– Naturligtvis vill vi ha ett ekonomisk överskott på detta, men det centrala har varit att kunna hjälpa till.

De privata aktörernas vaccinmottagningar kommer att finnas på 12 orter runtom i Skåne: Malmö, Arlöv, Lund, Kävlinge, Trelleborg, Ystad, Helsingborg, Ängelholm, Kristianstad, Hässleholm, Simrishamn och Löddeköpinge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer