Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mordet på 18-åriga Marua Ajouz såg ut att förbli olöst efter att hennes huvud hittats i skogen – men det 20 år gamla fallet fick en vändning. Se vad som hänt i videon ovan. Foto: Privat/TT/Montage

Fallet Marua Ajouz: Mordåtalade ex-pojkvännen släpps på fri fot

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången mot Marua Ajouz mordåtalade ex-pojkvän tog en dramatisk vändning på fredagen. Efter att rättegången avslutats i Malmö tingsrätt släpptes han ur häktet. Det uppger den åtalades försvarsadvokat för SVT Nyheter Skåne.

Marua Ajouz var 18 år när hon anmäldes försvunnen. Hennes huvud hittades i Bokskogen i Svedala och många år senare återfanns hennes kropp på en byggarbetsplats i Nordanå. En man, som i dag är i 40-årsåldern, är åtalad för mord på Marua. Samma man har tidigare varit misstänkt och häktad i samband med att man hittade hennes huvud i Bokskogen.

Skottskada i nacken

När kroppen hittades 2017 konstaterades en skottskada i nacken och när det kom fram nya vittnesuppgifter tog utredningen ny fart. Under rättegången har ett 40-tal vittnen förhörts, varav ett är ett nyckelvittne och som säger att han hört den åtalade berätta att han skjutit kvinnan och stoppat en strumpa i halsen på henne när hon inte dog av skottet. Men det finns inga vittnen som säger att de sett mordet och inget mordvapen har hittats.

Släpptes efter avslutad rättegång

På fredagen hölls slutpläderingar och överläggning i häktningsfrågan. Tingsrätten hävde häktningen och försatte den mordåtalade ex-pojkvännen på fri fot.

Advokat Jesper Montan bekräftar i ett mejl för SVT Nyheter Skåne att rätten har släppt den åtalade. Han skriver också att hans klient inte vill att advokaten pratar med media och därför vill han inte svara på ytterligare frågor.

Åklagaren vill inte kommentera

Under pläderingarna på fredagen yrkade åklagare Tomas Olvmyr på sju och ett halvt års fängelse och fortsatt häktning. SVT Nyheter Skåne talade med åklagaren på telefon strax innan beskedet kom om att den åtalade pojkvännen släpps. Han ville då inte ge några ytterligare kommentarer.

Eftersom brottet inträffade för över 20 år sedan kan mannen enbart dömas för mord. Däremot kan han inte exempelvis dömas för vållande till annans död eftersom det brottet är preskriberat.

Den åtalade mannen nekar till anklagelserna.

”Svag bevisning”

Försvarsadvokaten Jesper Montan krävde att expojkvännen skulle försättas på fri fot och åtalet ogillas.

– Slutsatsen i bevisningen är så svag att den inte medger några slutsatser. Om det är så att hon dött av ett vådaskott är det i så fall preskriberat, sa Jesper Montan under slutpläderingen.

Dom meddelas 12 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.