Foto: Linda Fridh

Rättegången om Vårdexpressen: Åtalade krävs på 23,5 miljoner i skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen inleddes den andra rättegångsdagen i mutåtalet gällande Region Skåne och Vårdexpressen. Region Skåne begär personliga skadestånd från tre av de åtalade på 23,5 miljoner kronor.

Region Skåne har förlorat åtskilliga miljoner kronor på inköpet av Vårdexpressen. Det konstaterade regionens advokat Gustav Nygren under förhandlingarna i tingsrätten på onsdagen. Han betonade att alla anbudsgivare i en offentlig upphandling ska behandlas lika och få ta del av samma information, samt att det råder total sekretess tills vinnaren har utsetts. De anställda får inte heller ha några intressekonflikter.

Skadeståndskravet riktas mot den före detta vd:n i Vårdinnovation samt de två tidigare tjänstemännen.

Vårdexpressen

– De tre åtalade har satt alla reglerna ur spel redan innan upphandlingen utlystes och har agerat målmedvetet för att Vårdinnovation skulle vinna det här, sade Gustav Nygren i tingsrätten.

Mångmiljonbelopp

Han menade också att om Region Skåne hade fått kännedom om det omfattande informationsutbytet, skulle upphandlingen ha stoppats. 

– Blotta förekomsten av jävet och informationsövertaget visar att upphandlingen blivit felaktig, sade Gustav Nygren.

Vårdinnovation vann upphandlingen och sedan dess har mångmiljonbelopp betalats ut till bolaget. Enligt advokaten har regionen inte haft någon nytta av upphandlingen och stora pengar har förbrukats till ingen nytta.

Chattmeddelanden mellan vd och tjänsteman

Nygren lyfte särskilt fram ett meddelande som skickats den 11 maj 2018 mellan den före detta vd:n och en av de åtalade då vd:n erbjuder hjälp av upphandlingsjurister.

Tjänstemannen svarar att det inte behövs: ”Jo, men jag tror att det är justerat till läkarexpressens fördel så långt det går. Det får inte falla på något nu.”

Advokat Gustav Nygren menar att alla inblandade har haft ett ansvar samt att deras handlande är skadeståndsgrundande i sig. De åtalade kan alltså bli skadeståndsskyldiga även om de skulle frias i brottmålet.

Även Västra Götalandsregionen ställer ett skadeståndskrav på tre av de åtalade på 9,5 miljoner kronor.

Nekar till brott

Samtliga åtalade nekar till brott och bestrider skadeståndskraven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdexpressen

Mer i ämnet