SVT Nyheter Skånes reporter Per Lärka var med på rättegångens första dag. Foto: TT / SVT

Fullsatt första rättegångsdagen – misstänkt grovt mutbrott i Region Skåne

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen inleddes rättegången vid Malmö tingsrätt där tre tidigare regionanställda i Skåne står åtalade för misstänkt grovt mutbrott. Brotten ska ha begåtts i samband med Region Skånes upphandling av datasystemet Vårdexpressen. Även före detta vd:n i bolaget bakom Vårdexpressen, Damon Tojjar, står åtalad, misstänkt för grovt givande av muta.

Ett tjugotal personer var på plats i sal 7 i Malmö tingsrätt. Målet har av rätten bedömts som omfattande och därför fanns två domare istället för en samt fyra nämndemän på plats i rättssalen. Första rättegångsdagen ägnades i huvudsak åt kammaråklagare Thomas Forsbergs framställan av de olika åtalspunkterna och hans presentation av bevisningen.

Åklagaren redovisade i en tidslinje en omfattande skriftlig bevisning i form av chattar, mejl, anställningsavtal, upphandlingsdokument och andra dokument, som påträffats i datorer och mobiler framför allt i hemma hos Vårdinnovations före detta vd Damon Tojjar.

Vårdexpressen

Regionen kräver skadestånd

Region Skåne yrkar på drygt 23 miljoner i skadestånd för nedlagda kostnader fördelat på Vårdinnovations tidigare vd och de tidigare regionanställda. Västra Götaland yrkar på 9 miljoner i skadestånd. Samtliga misstänkta bestrider skadestånden och nekar också till brott.

Verktyg med stora ambitioner

Det digitala verktyget Vårdexpressen skulle effektivisera primärvården och användas på vårdcentraler i Skåne, Västra Götaland och Dalarna. Systemet skulle hjälpa läkare och sjuksköterskor att spara tid genom att bland annat ge förslag på behandling och provtagning.

Blev lovade jobb och aktier

Enligt åtalet misstänks två tidigare tjänstemän vid Region Skåne och en före detta regionanställd för att ha erbjudits anställning och ha fått löften om delägarskap och aktier i Vårdinnovation, bolaget bakom Vårdexpressen.

Vårdinnovations före detta vd Damon Tojjar misstänks i sin tur för att ha fått tillgång till avgörande och sekretessbelagd information från de misstänkta regiontjänstemännen, både före, under och efter upphandlingen.

Stoppades efter SVT:s avslöjande

Under hösten 2019 påbörjades ett antal pilottester på vårdcentraler i Skåne. Intentionen var att systemet så småningom skulle införas inom hela primärvården i Skåne och Västra Götaland.

Men efter att SVT Nyheter Skåne och Uppdrag granskning avslöjat oegentligheter kring upphandlingen och läkarkritik mot Vårdexpressen, pausades de skånska pilotförsöken och avtalen i de båda regionerna stoppades i januari 2020.

Vårdinnovation har i efterhand stämt Region Skåne på närmare en halv miljard kronor för att ha brutit kontraktet med bolaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdexpressen

Mer i ämnet