Polis med förstärkningsvapen patrullerar utanför Malmö C. Foto: Johan Nilsson / TT

Vittne från rättegången: ”Hellre att vi två dör än femtio personer”

Publicerad

Malmö centralstation utrymdes efter den 44-årige mannens hotfulla uppträdande och prat om sprängmedel och skjutvapen i juni. Under rättegångens första dag fick vittnen till händelsen berätta om sina upplevelser.

Flera målsägande är på plats i salen, bland annat ordningsvakter och personer som jobbade på Malmö C den 10 juni.

Den tilltalade sitter i grön långärmad tröja, omringad av försvarare och kriminalvårdare. 44-åringen är lugn och tittar på målsägande när de berättar om sina upplevelser från dagen, men han reagerar inte nämnvärt under rättegången.

Han har inte nekat till omständigheterna som presenterats. Däremot bestrider mannen genom sin hans advokat ansvar för händelserna. 44-åringen är åtalad för grovt olaga hot och våld mot tjänsteman.

Var rädda för sina liv

Mannen hade varit inne på Malmö C i en timme innan två ordningsvakter och poliser blev kallade till platsen. Flera som jobbade inne på centralstationen ringde till ordningsvakterna när de kände sig hotade.

– När vi kommer fram till mannen säger vi hej till honom, då svarar han med att säga att han har en pistol och en bomb och att han kommer använda det för att spränga och skjuta oss. Jag och min kollega tänker då att det är bättre att vi är med mannen, för hellre att två personer dör än femtio, säger en av ordningsvakterna som var först på plats.

De målsägande som vittnar har blandade känslor, vissa ser chockade ut medan andra lugnt beskriver sina upplevelser.

– När jag såg att han kom mot mig gömde jag mig under ett bord. Jag minns att jag tänkte att jag kommer dö och hur man överlever en bomb, säger en av målsägarna som jobbar i en butik på Malmö C.

44-åringen påstod att hans två väskor innehöll både skjutvapen och sprängmedel, vilket ledde till att bombtekniker senare sköt sönder väskorna.

Sköts i benet

Den åtalade mannen sköts av polis i båda benen i samband med gripandet. Redan då uppfattades han som förvirrad och en mindre rättspsykiatrisk undersökning visar att allvarlig psykisk störning kan misstänkas.

Mannen är åtalad för grovt olaga hot samt två fall av våld mot tjänsteman, då han även angripit två kriminalvårdare på häktet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Man skjuten på Malmö C

Mer i ämnet