Så ska Region Skåne få fler flyktingar från Ukraina att vaccinera sig

Publicerad

Ukrainska flyktingar som är i behov av vård ska fångas upp snabbare och fler ska bli fullvaccinerade mot covid-19. Därför erbjuder Region Skåne nu en hälsoundersökning.

Från att de ukrainska flyktingarna anlänt till Sverige och registrerat sig inom sin region, är tanken att de inom två veckor ska genomföra en hälsoundersökning.

– Det är för att man ska kunna bidra med tidiga insatser, så att man inte går med ett problem som sedan genererar ett akut problem, säger Pia Lundbom, hälso – och sjukvårdsdirektör på Region Skåne.

Ukrainska flyktingar i Skåne

Vill även öka vaccinationstakten

Målet är också att få ukrainska flyktingar att vaccinera sig mot covid. Detta då endast 34,5 procent av Ukrainas befolkning har fått två doser, enligt siffror från Folkhälsomyndigheten.

– Vi har samma inställning som vi har till vår skånska befolkning. Vi vill att de ukrainska flyktingarna vaccinerar sig, säger Pia Lundbom på Region Skåne.

I klippet ovan berättar Pia Lundbom hur en hälsoundersökning kan gå till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainska flyktingar i Skåne

Mer i ämnet