Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Region Skåne: ”Fler får tredje dosen nästa vecka”

Region Skåne: ”Fler får tredje dosen nästa vecka”

Uppdaterad
Publicerad

Skåne ligger efter andra regioner när det gäller att ge den tredje dosen covidvaccin. Nu säger regionen att man öppnar för fler redan nästa vecka, men det är oklart vilka. Regionen funderar just nu på om man ska gå på ålder eller på när man fick senaste sprutan.

80 procent av skåningarna har fått två doser och 220 000 har fått sin tredje dos. Intresset är stort från allmänheten om när nya grupper kan boka sig för tredje sprutan.

– Efter helgerna skalar vi upp vaccinationsmottagningarna, sa regiondirektör Alf Jönsson på regionens presskonferens utan att precisera närmare vad det innebär.

Ålder eller tid?

Just nu vaccineras gruppen 60+ och de som finns i olika medicinska riskgrupper oavsett ålder. När fler grupper kan få sin tredje dos kan regionen inte svara på just nu.

– Vi har sett förut att om vi öppnar för för stora grupper så blir det inte bra, sa vaccinsamordnare Maria Landgren.

– Men vi kommer att öppna upp så fort vi bara kan.

Pressad på när det är svarar hon i början av nästa vecka. Frågan är bara för vem. Det finns två varianter för hur man kan släppa på en ny grupp. Antingen så går man på ålder och säger att 50+ får boka. Eller så öppnar man för alla över 18.

Vaccinerar under julen

– I så fall så går man på intervall och låter alla få boka som fått sin spruta för sex månader sedan. Vi räknar just nu på hur vi ska göra, men har inte bestämt oss. Klart är i alla fall att vi kommer att öppna upp så snart vi kan så vi inte står med lediga tider. Och vaccineringen kommer att ske över helgerna så vi inte sänker takten, sa Maria Landgren.

– Stanna hemma när du är sjuk

– Testa dig om du får symptom och stanna hemma tills du blir frisk

– Testa dig efter utlandsresa utanför Norden. Har du varit i södra Afrika så ska du också testa dig efter dag 5 och stanna hemma i sju dagar efter inresa.

– Undvik trängsel i kollektivtrafiken, använd munskydd om du måste resa när det är trångt

– Jobba hemma om du kan det

– Undvik stora folksamlingar inomhus

– Ta det försiktigt och använd ditt omdöme om vad som är lämpligt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet