Region Skåne ökar testkapaciteten med 50 procent. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Region Skåne inför drive-in-tester för covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Efter att självtesterna på apoteken nästan tagit slut, ökar nu Region Skåne testkapaciteten med 50 procent. Det kommer även att finnas drive-in-testning på särskilda provtagningsstationer.

Sedan regionen förra veckan uppmanat skåningarna att testa sig för covid-19 vid minsta symptom, blev det snabbt brist på självtestningskit på apoteken. 

Inför drive-in-tester

På onsdagen meddelade Region Skåne att tillgången på självtest nästa vecka ökas med 50 procent, från 10 000 test vecka till 15 000. 

Region Skåne kommer även att erbjuda drive-in-tester för allmänheten vid särskilda provtagningsstationer – något som använts för vårdpersonal i Region Stockholm och som testats för allmänheten i Danmark.

Exakt hur drive-in-testerna ska gå till finns det i dagsläget ingen information om. Det kommer i början av nästa vecka, meddelar regionens presstjänst. 

E-legitimation problem

Även barn och unga bör testas om de uppvisar symtom. Men för att beställa självtest via 1177.se måste man ha rätt sorts e-legitimation, vilket ställt till problem i vissa åldersgrupper.

– Vi är medvetna om att vissa ungdomar mellan 13 och 17 år har problem att beställa självtester på 1177.se, på grund av att de inte har rätt e-legitimation säger Anna Strömblad, kommunikationsdirektör i Region Skåne.

– Det är bra att kontrollera med sin bank och försäkra sig om att även ungdomar under 18 år har tillgång till rätt sorts e-legitimation. Det ger dem tillgång till fler e-tjänster och kunna ha en säker kommunikation med vården via 1177.se. Om man blir sjuk kan man då också beställa självtest, säger hon.

I klippet nedan kan du se hur drive-in-tester går till i Danmark.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Frida Öberg var en av de som besökte ett testcenter i Danmark. Foto: Johan Dernelius

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet