Under tisdagen öppnar Region Skåne för vaccinering av personer födda 1981 eller tidigare. Foto: Johan Dernelius/SVT

Region Skåne öppnar för vaccinering av 40-plussare

Uppdaterad
Publicerad

Eftersom att det finns många lediga vaccinationstider i Skåne har regionen beslutat att nästa åldersgrupp, personer födda 1981 och tidigare, kan släppas på i vaccineringen. Det betyder att åldersgruppen kan boka tid ungefär en vecka tidigare än planerat.

Från och med tisdag kväll kommer alla födda 1981 eller tidigare kunna boka in sig för vaccination, det meddelade Region Skåne under tisdagen. 35 000 tider kommer att släppas för åldersgruppen 40 till 45, som berör drygt 70 000 personer i Skåne.

– Nu när det finns en mängd lediga tider har Region Skåne idag beslutat att släppa vidare nästa åldersgrupp, skriver Gilbert Tribo (L), regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, i ett pressmeddelande.

Senast klockan 19 under tisdagskvällen ska vaccinatörernas bokningssidor vara anpassade för åldersgruppen.

– Det finns gott om tider redan nu som de kommer kunna boka in sig på under dagen. De nya tiderna kommer släppas kontinuerligt under kvällen, säger Gilbert Tribo (L).

Vissa av vaccinatörerna har uppdateringar att göra på 1177:s hemsida, vilket kommer innebära störningar i bokningen under tisdagen mellan klockan 21 och midnatt.

Varje kommun ska ha vaccinationsställe

Under tisdagseftermiddagen fanns över 15 000 lediga tider vid vaccinationsmottagningar runt om i Skåne. Enligt Region Skåne kommer det finnas minst ett vaccinationställe i varje kommun från och med nästa vecka.

I fredags lanserade Region Skåne den nya bokningssidan för covidvaccin. Men den som hoppats på en sida där man kan boka alla vaccinatörer på ett ställe blev besviken. Sidan består fortfarande av länkar:

– Det skulle vara bra att inte behöva gå in på varje vaccinatör, men det är detta systemet vi har, säger Gilbert Tribo.

Tidsplanen för resterande åldersgrupper ligger ännu kvar, men kan komma att ändras beroende på vaccinationsvilja och vaccinationstillgång.

– Om det flyter på som det gör nu kan det bli en tidigareläggning, säger Gilbert Tribo (L).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.