Foto: Johan Nilsson/TT/Fredrik Sandberg

Region Skåne utsatta för intrång i databas för självprovtagning

Uppdaterad
Publicerad

En av Region Skånes leverantörer utsattes under torsdagen för ett dataintrång. Det gäller en databas hos företaget Infosolutions som hanterar data relaterad till de som gör självprovtagning av covid-19 i Skåne.

– Det finns i dagsläget inget som tyder på att uppgifter har läckt ut. Region Skåne inväntar leverantörens utredning av händelsen, säger Richard Davidsson, verksamhetschef på Medicinsk service i Region Skåne.

Intrånget upptäcktes under eftermiddagen den 17 juni då personen som utfört dataintrånget gav sig tillkänna för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Personen hade tillgång till databasen i mindre än ett dygn innan leverantören fick kännedom om intrånget.

– Vi blev uppmärksammade att det kunde finnas en brist i vårt it-skydd och konstaterade att det stämde och kunde därefter stoppa den möjliga läckan. Vi vet ännu inte om någon har läst eller tagit del av någon information. säger Alex Stendahl, vd för företaget Infosolutions.

Hur orolig bör man vara för att ens uppgifter läckt ut om man tagit ett självtest i Skåne?

–  It-säkerhetsutredning pågår och jag hoppas att vi snart ska få ett svar på det, säger Alex Stendahl.

”Mycket allvarligt”

Infosolutions ska nu klargöra vilken information som blivit åtkomlig under intrånget.

– Det är en mycket allvarlig händelse som har skett. Vi har förvissat oss om att leverantören har vidtagit nödvändiga åtgärder för att säkra systemet för nya intrång, säger Richard Davidsson.

Intrånget polisanmält

Händelsen har nu polisanmälts och en förundersökning har inletts. Enligt Region Skåne kan det kan även bli aktuellt med en anmälan till Säpo.

– Vi kommer nu att göra en anmälan till Integritetsskyddsmyndigheten och följa upp företagets utredning av händelsen för att vidta ytterligare åtgärder om det krävs, säger Richard Davidsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.