Verktyget Vårdexpressen var tänkt att hjälpa primärvårdspatienter. Foto: SVT

Region Skåne stäms på närmare en halv miljard

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Skånes granskning ledde fram till att Region Skåne avbröt samarbetet med företaget Vårdinnovation kring IT-verktyget Vårdexpressen tänkt att införas på regionens vårdcentraler. Nu stämmer bolaget regionen på nästan en halv miljard kronor.

Vårdexpressen skulle förenkla och effektivisera arbetet på de skånska vårdcentralerna. Med det nya systemet skulle patienterna själva fylla i sina symptom på en läsplatta före besöket hos doktorn. Vårdinnovation lanserade verktyget som, baserat på artificiell intelligens, skulle kunna hjälpa vårdpersonalen att ställa diagnoser och ge förslag på provtagning och behandling.

Regionen avslutade avtalet

SVT:s granskning visade bland annat att Vårdinnovation som vann upphandlingen fick förhandsinformation flera månader innan upphandlingen ägde rum. Detta förnekar Vårdinnovation. Regionen tillsatte en extern utredning och en av regionens tjänstemän togs ur tjänst.

I januari meddelade regionen att man stoppade systemet och avslutade avtalet, värt ungefär 400 miljoner kronor, med Vårdinnovation.

Konsultutredningen kom senare fram till att det begåtts misstänkta oegentligheter i samband med upphandlingen och rekommenderade regionen att göra en polisanmälan. Region Skåne polisanmälde därefter misstänkt mutbrott och ärendet utreds nu av åklagare vid Riksenheten mot korruption.

Vill ha hela ersättningen

Vårdinnovation anser att avtalet bröts utan skälig grund och enligt bolaget ska ledande jurister inom avtals- och upphandlingsrätt ha bedömt att Vårdinnovation har rätten på sin sida.

För att bryta avtal på det här sättet måste det ha skett ett ”väsentligt avtalsbrott”, menar Vårdinnovation. Därför stämmer nu bolaget Region Skåne på hela värdet av avtalet samt de konsultersättningar man förväntade sig att få under kontraktstiden. Det rör sig om 469 482 646 kronor plus ränta och rättegångskostnader.

Kristianstadsbladet var först med nyheten om stämningen.

I stämningsansökan skriver Vårdinnovation att det finns klara bevis för att pilotfasen av projektet var avslutad och att det var beslutat att Vårdexpressen skulle breddinföras inom hela den skånska primärvården. Bolaget anser att de enligt avtalet med regionen därmed har rätt till ersättning under minst fem år.

Regionen förnekar beslut om breddinförande

I en kort kommentar till SVT Nyheter Skåne skriver Region Skånes presschef Anna Fjellner att: ”Något beslut om breddinförande har inte fattats.”

– Regionen tillbakavisar alla krav som Vårdinnovation ställer och vi arbetar nu med ett svaromål till tingsrätten, säger advokat Johan Sigeman som företräder Region Skåne i ärendet, till SVT Nyheter Skåne.

Region Skåne ska nu svara på stämningsansökan och ange sina skäl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vårdexpressen

Mer i ämnet