Lönehelg och snart påsk – då vill Länsstyrelsen i Skåne se till att butikerna följer pandemilagen. Foto: Gustav Röriksson

Han ser till att butikerna följer pandemilagen

Uppdaterad
Publicerad

Endast en ska handla åt gången i landets butiker och det är länsstyrelsen som kontrollerar att det följs. Under lördagen gjorde man därför kontroller på flera köpcenter i Skåne, för att se till att butiksägare informerar kunderna om restriktionerna.

Efter löning och inför påsken tänker sig Länsstyrelsen i Skåne att många skåningar kommer att flockas till köpcentrumen. Därför har man valt att genomföra en särskild tillsyn under lördagen, för att se om butiksägare följer påbuden om att besökare ska handla ensamma.

– Det finns alltid friheten att rätta till det, det går att lösa. Men jag har aldrig upplevt att en butiksägare aktivt valt att inte informera kunderna om restriktionerna, säger Sharif Mohamed som jobbar inom enheten för pandemitillsyn på Länsstyrelsen Skåne.

Coronavirus i Skåne

Det är först vid upprepade överträdelser som det kan bli aktuellt med vite och stängning av butikerna.

Inget mandat att säga till kunder

Länsstyrelsen har inget mandat eller uppgift att säga till kunder i butikerna utan man kan bara se till att butiksägarna är tydliga med de restriktioner som gäller.

– Länsstyrelsen kommer att vara på plats för att följa upp hur väl detta fungerar och vi har valt en lönehelg då det finns risk för att mycket folk samlas. Vi kommer att tala med butiksägare om vilka åtgärder de har vidtagit. Överlag ser vi att butiksägare följer bestämmelserna väl samtidigt som kunderna inte alltid bryr sig om uppmaningarna. Vi har fått indikationer på att många kunder handlar i sällskap, trots tydliga skyltar, skriver Lars Sandahl, chef för enheten för pandemitillsyn, i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet