Jörgen Paulsson driver en gård tillsammans med sin fru Cecilia utanför Kristianstad. Foto: SVT

Så drabbas lantbrukaren Jörgen av minskat jordbruksstöd

Uppdaterad
Publicerad

Om EU:s jordbruksstöd till svenska lantbrukare minskar kan det drabba Jörgen Paulssons gård i nordöstra Skåne. – Man får dra i handbromsen och hålla nere kostnaderna,säger han.

Utanför Kristianstad driver Jörgen Paulsson en gård tillsammans med sin fru Cecilia. De har både djur och växtodling. I över 20 år har de fått jordbruksstöd till sin verksamhet.

Förra året delade 58 000 gårdar i Sverige på EU:s jordbruksstöd på sex miljarder kronor. Jörgen Paulsson är inte en av de lantbrukare som får mest stöd i Skåne, men han är ändå beroende av stödet. En minskning av stödet skulle få förödande konsekvenser, menar han.

Stor del av EU:s budget

Jordbruksstödet står idag för ungefär 40 procent av EU:s totala budget och består av många olika delar. Det mesta går till det så kallade direktstödet, även kallat inkomststöd. Det ska bland annat säkra tillgången på livsmedel.

Många svenska gårdar får flera miljoner kronor i stöd varje år och är beroende av stödet för att få ekonomin att gå ihop. En skånsk nötköttsproducent som SVT Nyheter Skåne talar med vill vara anonym, men berättar att verksamheten skulle få lägga ned om stödet från EU minskar.

– Vi får hoppas att det inte blir drastiska förändringar, det skulle vi inte klara av, säger Jörgen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-budgeten

Mer i ämnet