Lågtryck ger högtryck i handeln. Foto: Helene Blob

Lågtryck ger högtryck i handeln

Uppdaterad
Publicerad

Lågtryck i luften – men desto högre tryck i handeln. Butikerna hanterar kombinationen av coronapandemi och industrisemester på olika sätt för att minska smittspridningen.

De kunder som besökte Ikea i Malmö under onsdagen fick köa utanför varuhuset för att bli insläppta.

– När det är lite sämre sommarväder som idag har vi ett ökat besöksantal, säger säkerhetschef Mads Oliver Lindbo.

Coronavirus i Skåne

För att begränsa det totala antalet besökare i varuhuset samtidigt infördes en stund efter öppning ett system där tjugo personer släpptes in först sedan lika många lämnat. Dessutom begränsas antalet kunder på vissa avdelningar inne i varuhuset.

Ångrar sig

Agneta Nilsson från Malmö hade planerat att för första gången sedan coronautbrottet ta sig till varuhuset och köpa blomkrukor, men ändrade sig när hon såg kön utanför.

– Jag kommer nog att åka hem igen, säger Agneta Nilsson.

– Det är inte bra att det är så här i dagens läge.

Egna regler

Theres Hovler från Trelleborg resonerar annorlunda.

– Man får hålla avstånd och snabbt in och ut och ta det man ska ha, säger hon.

Köpcentret Emporia i Malmö har inga restriktioner för hur många personer som släpps in samtidigt. Däremot har de enskilda butikerna egna gränser för sina egna lokaler.

Magnus Möller är ombudsman på Handelsanställdas förbund i Malmö och har sedan coronautbrottet gjort ett trettiotal besök på arbetsplatser efter larm från anställda.

– Det är både stora och små arbetsgivare men dialog brukar fungera, säger han.

Munskydd för besökare

Flera butiker på Emporia har spärrat av delar av ingångarna för att hindra folksamlingar i öppningarna. En elektronikåterförsäljare kräver att både besökare och personal bär munskydd.

Dessutom mäts temperaturen på de som tar sig in i butiken för att ingen med feber ska vara där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet