Eva Melander svarar på kritiken om att få testas för corona i Skåne. Foto: SVT/Johan Nilsson/TT

Så svarar Region Skåne på kritiken mot coronatesterna

Publicerad

Sveriges regering vill att fler ska testas för coronaviruset, men Region Skåne uttrycker att de inte har något mål att testa ett visst antal utan uppger att de fokuserar på att provta prioriterade grupper.

Region Skåne har kritiserats för att testa för få personer. Totalt har drygt 15 000 personer provtagits i Skåne och förra veckan testades i genomsnitt 400 per dag. Det är dock lite i förhållande till regionens testkapacitet på 2000 per dag som SVT tidigare har rapporterat om.

– Man ska inte provta för provtagningens skull. Det måste leda till någonting i andra änden. Antingen att det är ett medicinskt skäl eller att det finns ett vårdhygieniskt skäl, säger Eva Melander, smittskyddsläkare på Region Skåne.

Coronavirus i Skåne

Glapp mellan regeringens önskan och verkligheten

Sverige har haft ett mål att testa 100 000 personer i veckan, men förra veckan testades 28 800 personer.

– Den här siffran på 100 000 tror jag uppkom av att det var en kapacitet som man kunde erbjuda i ett nationellt system där regionerna kunde beställa prov. Sen har den siffran blivit ett mantra. För vissa regioner är det jätteviktigt att den här provtagningsmöjligheten finns och det kan även vara så att Skåne skulle behöva använda sig av den.

I klippet svarar Eva Melander, smittskyddsläkare vid Region Skåne, på kritiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet