Showan Shattak berättar om attacken för ett år sedan.

Showan om nazistattacken för ett år sedan

Uppdaterad
Publicerad

Showan Shattak och en 27-årig man var nära att dö vid attacken av misstänkta nazister för ett år sedan i Malmö.

Totalt skadades fyra personer – men i dag står utredningen och stampar. En man är fortfarande på rymmen sedan polisen släppte iväg honom från brottsplatsen.

Showan Shattak hade demonstrerat i Lund på Internationella kvinnodagen. Ätit en bakad potatis på sin stammispub på Möllevången. Och senare samma kväll: Någon som sitter över honom. Slår och slår. Minnesbilderna från den 8 mars förra året är fortfarande bara fragment för honom när vi träffas snart ett år efteråt tillsammans med den 27-åring som också var nära att mista livet den natten.

En vecka låg Showan Shattak i koma. Efter sex operationer, med sex skruvar i huvudet och en plastplatta som ersätter en bit av skallbenet kämpar han i dag för att bli sitt gamla jag.

– Jag har fått lära mig allt på nytt, säger han och visar hur vänstra armen fortfarande inte är lika rörlig som den högra.

Han har fått lära sig tala, gå och komma ihåg saker. Närminnet och simultankapaciteten fungerar inte.

Stöd från när och fjärran

Händelsen utlöste stora svallvågor och människor visade sitt stöd inte bara i Sverige utan också i Tyskland, Bulgarien, Norge, Malaysia, Frankrike och Ryssland. På stora banderoller på fotbollsmatcher och målat på påskägg spreds slagorden: ”Kämpa Showan”, ”Kämpa Malmö” tillsammans med bilden på Showan. Själv önskar han att de andra tre som blev skadade skulle ha uppmärksammats mer.

– Tjejen som blev knivhuggen i ryggen, hon blir påmind om det varje gång hon duschar. Det är ett trauma för henne.

Den politiska dimensionen går inte att bortse från – flera av de fyra män som nu misstänks för fyra mordförsök vardera, har kopplingar till nazistiska Svenskarnas parti. Den man som är på flykt, som pekats ut för att ha huggit, har kandiderat till val för partiet. Offren var politiskt aktiva till vänster.

Nära döden

Showan Shattak och 27-åringen är tillbaka vid platsen där de kunde ha dött. 27-åringen, som på grund av hotbilden från politiska meningsmotståndare inte vill figurera med namn, fick lungan punkterad och var nära att dö av blodförlust. Han berättar att han den kvällen var på väg att köpa snus, och då ingrep i ett bråk och drog bort en person som misshandlade en annan. Sedan kände han vad han beskriver som ”en klapp” på ryggen, vände sig om och såg en man med en kniv i handen. Men först efter två dagar kom polisen och förhörde honom på sjukhuset – efter att han själv ringt en advokat och bett att få bli förhörd av polisen, berättar han med en suck.

Ett år har gått men varken han eller Showan Shattak vet mycket om hur utredningen går. Efter händelsen kallade dåvarande integrationsminister Erik Ullenhag (FP) det hela för ett hot mot demokratin och talade om vikten av att stärka arbetet mot hatbrott. Kammaråklagare Neela Frisell medger att det är olyckligt att utredningen tagit så lång tid, men det är en komplicerad historia och hon kan fortfarande inte säga när hon kommer att väcka åtal.

– Det har varit mycket folk på platsen och händelseförloppet har delvis varit utdraget över tid och det kan ha varit svårt för folk att iaktta händelseförloppet.

Utredningen står still

Mannen som är på flykt hördes av polisen på brottsplatsen och släpptes sedan. Han anhölls i sin frånvaro först tre dagar senare. Ibland gäckar han polisen med inlägg på Facebook.

– Man pratade med honom som vittne, just vid det tillfället så visste man inte att han var misstänkt. Man hade inte hört några målsäganden då, säger Sten Nilsson vid Malmöpolisen som utreder mordförsöken.

Utredningen har legat still under en tid, snart är man vid vägs ände, menar han.

– Jag tror inte att vi kommer så mycket längre faktiskt. Det är en person som fortfarande är på fri fot så vi har väl i stort sett kommit så långt vi kan komma.

Före nyår fanns uppgift om att mannen finns i Ukraina. Interpol har fått uppgifterna att lokalisera honom och få honom utlämnad till Sverige.

Under tiden har samhällsengagemanget blivit allt viktigare för Showan Shattak. Han skrev nyligen ett kritiskt debattinlägg om en ordningsvakts bryska hantering av en nioårig pojke på Malmö central. Men han fick ta hjälp med att skriva – rehabiliteringen är långtifrån färdig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.