Showan Shattak var en hårsmån från döden. Foto: Gunilla Fritze

Showan: ”Varför tog det så lång tid?”

Uppdaterad
Publicerad

Showan Shattak var nära att mista livet efter attacken på Möllevången. Två år senare kämpar han fortfarande för att bli fullt återställd.

På onsdagseftermiddagen fick han beskedet. Den 32-årige man som misstänks för mordförsök på honom häktas av Malmö tingsrätt.

– Jag tänker att det är en skön början på ett avslut. Samtidigt kan jag också bli frusterad över att han inte blev gripen från första början, direkt på kvällen, säger Showan Shattak och fortsätter:

Mordförsök på Möllevången

– Varför tog det så lång tid innan efterlysningen kom ut? Tre dygn ska det inte behöva ta.

Koma i en vecka

Attacken inträffade i närheten av Folkets park i Malmö för två år sedan. Efter en feministisk manifestation på internationella kvinnodagen blev Showan Shattak och några vänner attackerade av en grupp nazister.

Showan Shattak och tre andra personer blev knivhuggna. Showan Shattak låg i koma en vecka efter attacken. Han opererades sex gånger med sex skruvar i huvudet och en plastplatta som ersatte en bit av skallbenet.

Han är fortfarande inte fullt återställd.

”Går inte alltid”

– Jag mår sådär, jag mår inte helt bra ännu. Det är fortfarande mycket med depressionen, det kognitiva, det fysiska med kroppen som inte fungerar helt. Vi får se om det någonsin blir bättre, säger Showan Shattak.

Vad är det jobbigaste för dig?

– Det jobbigaste är simultanförmågan och närminnet. Man vill kunna vara ute och göra grejer, vara till hands, men det går inte alltid hemåt.

”Stora steg kvar”

Den 32-årige man som efterlysts efter attacken greps i Ukraina i vintras. Tidigare i veckan utlämnades han till Sverige där han nu omhäktats av Malmö tingsrätt, på sannolika skäl misstänkt för mordförsök.

Mannen nekar till brott. Inom två veckor måste åklagaren besluta om åtal eller ansöka om förlängd tid för åtals väckande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordförsök på Möllevången

Mer i ämnet