Rättegången mot Peter Madsen, som står åtalad för mordet på Kim Wall, inleddes den 8 mars. Foto: Hendrik Henzel/Coleen Jose och TT

Åklagaren vill att Madsen döms till livstids fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen avslutades rättegången mot Peter Madsen som misstänks för mordet på journalisten Kim Wall. Madsen fick själv sista ordet:

– Jag är verkligen ledsen över det som skett.

Åklagare Jakob Buch-Jepsen och advokat Betina Hald Engmarks höll sina slutanföranden, där åklagaren yrkade på livstids fängelse för Madsen.

– Peter Madsen är farlig för samhället. Om han inte får livstid, ska han ha förvaring, sa åklagare Jakob Buch-Jepsen som gick hårt åt Peter Madsen under sitt slutanförande.

Mordet på Kim Wall

Han kallade honom för en patologisk lögnare eftersom han ändrat sin berättelse flera gånger. Han hävdade att Madsens trovärdighet är icke existerande och att han är farlig för sina medmänniskor. Vidare sa han att han saknar ord för de skador han menar att Peter Madsen åsamkat Kim Wall.

Åklagarens bevisning

Därefter sammanfattade han bevisen mot Madsen så här:

  • Madsens förklaring att han inte dödat Kim Wall utan bara styckat henne håller inte. Stick- och skärskadorna i underlivet har tillfogats i samband med Kims död och inte flera timmar senare som Madsen hävdat.
  • Han tillbakavisade Madsens förklaring att Kim skulle ha dött av förgiftning av gaser. Detta skulle nämligen ha medfört en värmeutveckling i ubåten, men enligt den rättsmedicinska undersökningen finns det inget som tyder på att hon utsatts för hög värme.
  • De avskurna spännband som hittats i mässen på ubåten och i havet stämmer överens med märken på Kim Walls handleder och anklar.
  • Det finns ingen förklaring till att Madsen tog med sig en såg och en skarpslipad skruvmejsel ned i ubåten än att han skulle begå ett brott.
  • Under sommaren har Madsen försökt locka med sig kvinnor ombord på ubåten men inte lyckats. Att det blev just Kim var en slump, enligt åklagaren. Samma dag som Kim Wall följde med i ubåten sökte Madsen på en filmsekvens som visar hur en kvinna får halsen avskuren.

Dödsorsaken inte fastställd

Enligt åklagaren är det inget problem att den exakta dödsorsaken är okänd eftersom det finns en rad tidigare domar där man dömt för mord trots att kroppen inte ens hittats.

– Knivskadorna mot halsen är den mest troliga dödsorsaken, möjligen i kombination med kvävning, sa Jakob Buch-Jepsen.

Åklagaren Jakob Buch-Jepsen. Foto: Johan Nilsson/TT

Advokat Betina Hald Engmark kontrade med att det är en fint konstruerad historia som åklagaren presenterat, men att den inte bygger på fakta. Hon menar att Peter Madsens version om händelseförloppet på ubåten inte kan avvisas.

Åklagaren vill att Peter Madsen i första hand ska dömas till livstids fängelse, i andra hand förvaring. Livstids fängelse är inte lika vanligt i Danmark som i Sverige vid mord. Tiden för livstids fängelse kan inte bestämmas förrän efter tolv år. Snittiden är 16 års fängelse.

Sista ordet för dagen gick till Peter Madsen som sa: ”Jag är verkligen ledsen över det som skett”.

Dom meddelas klockan 13 på onsdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Kim Wall

Mer i ämnet