Mattias Hammarstedt är en av Skånes lantbrukare som i år har problem med sina rapsfält. Foto: Hilda Abrahamsson

Skånes bönder drabbas av kala rapsodlingar

Uppdaterad
Publicerad

Runt om i Skåne fylls nu fält med gula rapsblommor. Men om man tittar riktigt noga kan man se att flera av fälten drabbats av kala fläckar. Dåligt väder i kombination med flera skadedjur har gjort att rapsodlingarna i år är ovanligt tunna.

Lantbrukaren Mattias Hammarstedt driver Williegården strax utanför Skurup och är en av Skånes bönder som haft problem med sina två rapsfält.

– Vi hade en blöt höst med mycket regn, i det regnet trivdes också sniglar, säger Mattias Hammarstedt.

Skurup

Åkersniglar åt upp delar av hans fält, vilket ledde till att han tvingades plöja upp en bit av sitt ena rapsfält för att i stället så korn.

– Jag var inte tillräckligt uppmärksam och när jag väl gjorde en insats för att bekämpa sniglarna var det försent.

Förutom sniglar har rapsfälten runt om i Skåne under de senaste tre åren drabbats av de små – men skadliga insekterna blygrå rapsvivel och skidgallmygga.

– De två lever i maskopi. Den blygrå rapsviveln biter hål på rapsens baljor, skidgallmyggan kan med hjälp av hålen från den blygrå rapsviveln krypa in i baljorna och lägga ägg och rensa skidorna på frön.

Avbräck i finanserna

För att hålla koll på vilka insekter som rör sig på fälten har han placerat ut en gul burk med såpvatten dit insekterna drar sig. I burken har det samlats både blygrå rapsvivel och skidgallmyggor.

– Har man en blygrå rapsvivel per planta är det läge att göra en bekämpning. Än har jag inte bekämpat, men räknar med att göra det snart.

Att Mattias Hammarstedts raps inte vuxit som den ska har lett till ekonomiska konsekvenser. Han har hittills lagt drygt fyratusen kronor på att så och sköta om rapsen. Ytterligare några tusen kommer gå till fältet där han nu sått korn.

– Jag räknar inte med att det dåliga fältet kommer ge mig någon vinst i år, det blir ett avbräck i finanserna och lägre intäkter än vad det borde ha blivit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skurup

Mer i ämnet