Skånska kommuner har gamla handlingsplaner för pandemi

Uppdaterad
Publicerad

Flera skånska kommuner har över tio år gamla handlingsplaner för pandemi. I exempelvis Hörby ska planen uppdateras minst en gång per mandatperiod, men det har inte gjorts.

– Det är lätt att vara efterklok. Vi tycker att det är jättebra att de uppdateras nu, säger Marcus Björklund, beredskapsdirektör vid Länsstyrelsen Skåne.

Hörbys kommunstyrelse ska den 14 april besluta om en ny handlingsplan för pandemi. Den handlingsplan som finns är från 2009 och saknar gällande lagstiftning och nationella riktlinjer.

Hörby är inte den enda kommunen som brustit i hanteringen av handlingsplaner. De ska uppdateras minst en gång per mandatperiod, enligt beslut i många kommuner, men det har inte gjorts. Uppdateringar av handlingsplanerna beslutas istället mitt under pågående coronapandemi.

Coronavirus i Skåne

”Klokt att uppdatera”

Länsstyrelsen påminde nyligen kommunerna att se över frågan.

– Vi har sagt att det är en klok åtgärd att ni uppdaterar om ni inte har gjort det på några år, säger Marcus Björklund, beredskapsdirektör vid Länsstyrelsen Skåne.

Exempelvis beslutade Svalöv i februari om en ny handlingsplan för pandemi, i Kristianstad uppdaterades planen i mars i år. Liksom i Hörby var de gamla planerna i kommunerna från 2009.

Kvar sedan svininfluensan

Många kommuner tog beslut om handlingsplaner för pandemi 2009 efter svininfluensan och att Riksrevisionen i en rapport slagit larm om att beredskapen för pandemier i kommunerna var bristfällig.

Även Osbys handlingsplan är från 2009.

– Det finns ett förslag på en ny pandemiplan, den är under uppdatering, säger Osbys kommundirektör Petra Gummesson.

– Allt sköts enligt regelboken även om den inte är uppdaterad, tillägger hon.

I många gamla handlingsplaner länkas till Smittskyddsinstitutet, som inte längre finns och som ersatts av Folkhälsomyndigheten.

Handlingsplaner för pandemi

I handlingsplaner för pandemi görs bland annat analyser av hur kommunernas olika verksamheter kan påverkas vid sjukfrånvaro och hur verksamheten ska prioriteras.

Där finns också information om och från andra myndigheter som är viktig under en pandemi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet