Skolledarna: ”Mycket allvarligt att rektor tystas”

Uppdaterad
Publicerad

På Mattias Liedholms fackförbund Skolledarna är man mycket kritisk mot hur Skurups kommun agerat mot Mattias Liedholm. Förbundet ser en tydlig koppling mellan avstängningen och fackets anmälan till JK om ingrepp mot yttrandefriheten.

– Det är mycket allvarligt att det fria ordet tystas. Som rektor och som anställd i en kommun har du som alla andra medborgare din yttrandefrihet. Nu har arbetsgivaren agerat genom att stänga av en rektor som använt sig av sin yttrandefrihet.

Det säger Sveriges Skolledarförbunds förbundsordförande Matz Nilsson i en kommentar till att Mattias Liedholm, rektor i Skurup, nu blivit arbetsbefriadav sin arbetsgivare Skurups kommun.

Slöjdebatten i Skurup

”Tydlig koppling”

Skolledarförbundet anmälde kommunen till Justitiekanslern, JK, för att ha ingripit mot yttrandefriheten. Anledningen var att kommunen tvingade Liedholm att ta bort en artikel från skolans hemsida om Skolverkets inställning till slöjförbud i skolan.

– Vi ser en tydlig koppling mellan förbundets anmälan och avstängningen, säger Matz Nilsson.

– Det är mycket graverande att en arbetsgivare agerar på det här sättet när en rektor både ha följt grundlagen och använd sig av sina fri-och rättigheter, säger han

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slöjdebatten i Skurup

Mer i ämnet