Idag kom domen mot den man i 50-årsåldern som släpade en kvinna efter en traktor i vintras. Foto: Polisens förundersökning

Släpade kvinna efter traktor – döms till fängelse i tre år

Uppdaterad
Publicerad

Den 56-åringe mannen åtalades för mordförsök för att ha bundit en kvinna bakom en traktor och släpat runt henne på en åker. Tingsrätten dömer honom för grov misshandel till tre års fängelse.

Det var ett par dagar före nyårsafton som kvinnan, hennes ex-pojkvän och ytterligare en man träffades på gården i närheten av Toftanäs i Malmö. De drack alkohol och alla tre blev kraftigt berusade.

Enligt uppgifter från förundersökningen ska en av männen under kvällen slängt ut kvinnan eftersom han tyckte att hon ”blev störig”. Enligt åklagaren band han därefter fast henne bakom traktorn, körde runt på den leriga åkern och lämnade henne sedan ute i kylan.

Räddade kvinnans liv

På morgonen skulle en av männen ta en taxi från gården. Det var Ahmad El Saleh som fick körningen och det var han som upptäckte kvinnan på gårdsplanen. Han ringde 112 och medan de andra två männen stod bakom honom och tittade på, följde Ahmad El Saleh larmoperatörens anvisningar och utförde HLR under flera minuter. Det räddade kvinnans liv. När hon kom in till akuten hade hon en kroppstemperatur på 21,7 grader och initialt ingen hjärtaktivitet.

De båda männen greps. En av dem släpptes senare friad från misstankar, den andre har suttit häktad sedan januari. Åklagaren åtalade för mordförsök, men efter rättegången släppte tingsrätten honom. Under onsdagen kom domen och han döms till tre års fängelse för grov misshandel.

Hade inget uppsåt

I domen skriver tingsrätten att kvinnan och de två männen varit så pass berusade att de inte kunnat lämna uppgifter om själva omständigheterna. Det var dock bara 56-åringen som visste var nycklarna till traktorn fanns och det finns bilder från en övervakningskamera som visar att något släpas efter traktorn.

Tingsrätten finner inget uppsåt att beröva kvinnan livet och därför döms han till fängelse för grov misshandel istället för mordförsök. Han ska också betala 160 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Så här berättade Ahmad El Saleh om hur han räddade kvinnans liv:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En kvinna misstänks ha släpats efter en traktor ute på en åker och därefter lämnats utomhus i leran hela natten. Hon var nästintill död när taxichauffören Ahmad El Saleh såg henne morgonen efter. ”Jag tänkte att jag måste hjälpa henne” säger han. Foto: Polisen/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.