Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se videon för att få koll på slöjförbudet i Skurup på 60 sekunder. Foto: Johan Nilsson/TT

Slöjförbudet på 60 sekunder – omdebatterat men verkningslöst?

Uppdaterad
Publicerad

Slöjförbudet i Skurup har väckt starka reaktioner. Men frågan är om det får några praktiska följder, eftersom många bedömer att förbudet bryter mot lagen.

I mitten av december röstade Skurups kommunfullmäktige igenom ett förbud för att bära “huvudduk, burka, niqab och andra klädesplagg som har som syfte att dölja elever och personal” på grundskolor och förskolor i kommunen, efter förslag från Sverigedemokraterna.

Beslutet fattades trots att kommunens skolförvaltning bedömer förbudet som omöjligt att genomföra eftersom det enligt dem bryter mot en rad lagar. Ett liknande förbud har redan röstats igenom i en annan skånsk kommun, Staffanstorp. Där gäller det barn i för- och grundskola upp till sjätte klass.

“Vi gör ingenting”

Beslutet möttes av starka reaktioner och demonstrationer både i Skurup och på andra orter. Mattias Liedholm, rektor på en av Skurups största grundskolor, säger dock att förbudet inte får några praktiska följer alls.

– I praktiken gör vi ingenting. Politikerna är ju våra arbetsgivare och vi vill följa deras riktlinjer så långt det går. Men samtidigt kan man inte fatta ett beslut som går emot gällande lagstiftning, sa han till SVT Nyheter Skåne i januari.

I februari noterade Mattias Liedholm att slöjförbudet fått motsatt effekt och att antalet elever med slöja hade ökat på skolan.

“Begränsningar ska göras av lag”

Skolverket delar bedömningen att generella slöjförbud på skolor bryter mot bland annat religionsfriheten som finns i Europakonventionen och svensk grundlag.

“Det är visserligen möjligt att begränsa grundläggande fri- och rättigheter. Men sådana begränsningar måste göras genom lag av riksdagen”, skriver de i ett mejl till SVT.

I SVT:s program “Mötet” träffas två personer med vitt skilda åsikter om slöjförbudet. Politikern Loubna Stensåker Göransson (M) röstade igenom beslutet och läraren Naouel Aissaoi vägrar ta av sig slöjan. Se hela programmet på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mötet

Mer i ämnet