Polisen utreder storbranden som en grov mordbrand. Foto: Johan Nilsson/TT

Spaningsledaren: “Många tips efter branden i Hässleholm”

Publicerad

Ett stort antal iakttagelser har gjorts i samband med branden i Hässleholm. Polisen misstänker att den är anlagd.

Polisen misstänker att storbranden i Hässleholm är anlagd och den utreds som grov mordbrand. Det finns ingen misstänkt gärningsperson, men en stor mängd tips har kommit in till polisen.

– Det är många som har hört av sig om det här, folk som har gjort iakttagelser. Det är en händelse som väcker ett stort engagemang och påverkar många, säger Peter Hansson, spaningsledare för grova brott vid polisen i Kristianstad.

Omfattande skador

En stor magasinsbyggnad ägd av Hässleholms kommun brann ner till grunden. Järnvägen fick omfattande skador. Bilar och hus i närområdet drabbades när glödande material flög iväg.

Varför misstänker ni att branden är anlagd?

– Det är inte klarlagt ännu, men byggnader börjar inte att brinna av sig själv. Vi gör allt vi kan för att ta reda på ifall den är anlagd eller inte. Generellt sett är bränder svåra att utreda, säger Peter Hansson.

Under fredagen skulle det ha genomförts en teknisk undersökning av byggnaden. Den har skjutits fram i tiden på grund av att brandplatsen fortfarande är för varm.

Pratar med vittnen

När platsen har kallnat ska polisens tekniker undersöka var branden har startat och ifall det använts någon brandfarlig vätska.

– Vi har en rad utredningsåtgärder på gång, förutom den tekniska undersökningen. Vi pratar med vittnen samt söker av och granskar material från övervakningskameror, säger Peter Hansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tågstopp efter storbrand i Hässleholm

Mer i ämnet