– Att vi nu ser en så kraftig ökning av antalet fall och att antalet inlagda patienter ökar den senaste veckan är mycket oroande, säger smittskyddsläkare Eva Melander

Fler skåningar vårdas på sjukhus för covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Spridningen av covid-19 fortsätter att öka i Skåne. Just nu vårdas 43 patienter på sjukhus varav fem på intensivvårdsavdelning.

Smittan ökar i hela regionen, och alla åldersgrupper är drabbade.

Region Skåne noterade i helgen nära nog en dubblering på en vecka av antalet fall som vårdas på sjukhus.

Coronavirus i Skåne

– Att vi nu ser en så kraftig ökning av antalet fall och att antalet inlagda patienter ökar den senaste veckan är mycket oroande, säger smittskyddsläkare Eva Melander i ett pressmeddelande.

Vid mitten av maj noterades den högsta siffran i Skåne hittills med 85 personer, som vårdades för covid-19 på sjukhus.

”Munskydd bör användas”

– Det är hög tid att vi alla hjälps åt för att situationen inte ska förvärras ytterligare. Att jobba mer hemma är ett bra sätt att minska risken för att utsätta sig själv eller andra för smittrisker. Varje arbetsgivare bör utöka möjligheterna för att arbeta hemma för de medarbetare som kan göra det, säger Eva Melander. 

Som en direkt åtgärd för att stoppa smittspridningen, har Region Skåne beslutat att vårdpersonal bör använda munskydd vid all ansiktsnära vård.

På en presskonferens förra veckan uppmanade regiondirektören Alf Jönsson alla skåningar att ta ett personligt ansvar för att minska smittspridningen:

Aktuella covid-19-siffror för Skåne

Nya konstaterade fall: 21

Totalt antal konstaterade fall: 8 433

Inlagda på IVA: 5

Inlagda på vårdavdelning: 38

Totalt antal avlidna: 290

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet