Christian Sonesson (M) är ny ordförande i kommunstyrelsen i Staffanstorp. Arkivbild. Foto: SVT

Beslut i Staffanstorp: IS-återvändare ska nekas hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Efter nästan två timmars debatt så klubbade Staffanstorps kommunfullmäktige igenom kommunstyrelsens förslag att neka IS-återvändare hjälp och stöd. Något jurister anser skulle strida mot svensk lagstiftning.

Därmed blir Staffanstorp första kommun i landet som tilllämpar direktiv runt den uppmärksammade frågan.

I förslaget som kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M) lagt fram står det: ”Den som deltagit i, eller understött, terrorism ... är inte välkommen till Staffanstorps kommun. Sådana personer har genom sitt agerande förverkat sina möjligheter att få kommunens hjälp. Därför kommer de inte att erhålla stöd av kommunen i någon form. Kommunen kommer inte att utbetala försörjningsbidrag, hjälpa till med bostad, vuxenutbildning eller på annat sätt bidra med samhällelig service”.

Strider mot svensk lag

Men detta menar jurister och till exempel moderaternas partiledare Ulf Kristersson strider mot svensk lag.

Många frågor uppkom under debatten och bland annat Gisela Nilsson (L) undrade:

– Vem ska avgöra vem som är IS-terrorist? Ska tjänstmännen göra det? Eller ska det bara vara de som är dömda? I så fall  blir det inte så många.

”Rapportera till polisen iställlet”

Även Akademikerförbundet SSR menar att det är fel och försätter de kommunala tjänstemännen i en rävsax. Socialsekreterarna kan göra sig skyldiga till tjänstefel om de avslår en ansökan om försörjningsstöd med motiveringen att den sökande misstänks för samröre med terrorganisationer. Samtidigt kan de anklagas för arbetsvägran om de följer gällande lagstiftning istället för kommunens beslut.

Centerpartisten Robert Wedmo yrkade på att ändra skrivningen i förslaget så att misstänkta IS-terrorister ska rapporteras till polisen istället för att nekas stöd.

Men det röstades ned i voteringen med 23 ja-röster för kommunstyrelsens förslag, 17 nej och en ledamot som avstod.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.