Christian Sonesson, kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp. Foto: TT / ArkivVisa alla (3)
Visa alla (3)

Staffanstorpsbor uppmuntras öppna sina hem för nyanlända

Uppdaterad
Publicerad

Staffanstorp kommun har länge haft problem att hitta boende till kommunens nyanlända. Husvagnar och boenden med bristande hygien har varit kritiserade lösningar på bostadsbristen. Nu försöker man istället engagera kommuninvånare att öppna sina hem för de nya invånarna.

Projektet ”Vi har plats” riktar sig till staffanstorpsbor som har ett rum, en gäststuga eller på något annat sätt plats att hyra ut till en nyanländ. Satsningen hade sin första vända år 2016 men än så länge  har bara ett fåtal nappat på initiativet.

– Det här är ett av verktygen i vår verktygslåda för att lösa boendesituationen i Staffanstorp, säger Christian Sonesson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Husvagnar och vandrarhem

SVT Nyheter Skåne har tidigare rapporterat om kommunens kritiserade boendelösningar, exempelvis placering i husvagnar och på vandrarhem med låg standard. Nu bor cirka fem personer i husvagnar. Lösningen med vandrarhem och stugbyar är fortfarande den vanligaste.

– När staten anvisar nyanlända till kommuner tittar de bara på hur arbetsmarknadssituationen ser ut, inte bostadssituationen. Så länge man inte gör det kommer vi ha svårt att lösa det som staten säger att vi ska ta emot, säger Christian Sonesson (M).

Nu vill man återigen se över vilka möjligheter det finns att hitta platser för nyanlända att bo hos de staffanstorpsbor som redan har bostad. Det kan handla om Attefallshus, del av en villa, lägenhet eller något annat typ av boende. 

– Jag hoppas att det kan ge bostäder som kan anvisas till nyanlända i Staffanstorp, säger Marie Olsson, enhetschef för etablering och vägledning på kommunen.

Ska främja integration

På kommunens hemsida kan man läsa att projektet också syftar till att snabba på integrationen, och att en bra bostad underlättar deras chans att bli en del av lokalsamhället.

– En del i det är att staffanstorpsbor träffas, men det viktigaste handlar om att få fram bostäder, säger Marie Olsson.

I år ska Staffanstorp ta emot närmare 100 nyanlända, något man måste skaffa fler bostäder för att kunna lyckas med.

RÄTTELSE: I en tidigare version av texten angav en bildtext att ”Christian Sonesson hoppas att Staffanstorpsbor ska öppna sina hem för de nya invånarna.” Sonesson har sedan artikeln publicerats gjort klart för SVT Nyheter att detta inte stämmer och att han själv inte är särskilt delaktig i projektet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer