• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en återvinningscentral i västra Malmö. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

De äldre öppnar dörren för den påstådde ”vattenkontrollanten.” Sedan försvinner han med smycken och pengar. Foto: TT

Stöldvåg mot äldre – polisen varnar för ”vattentricket”

Uppdaterad
Publicerad

Inom loppet av några timmar blev tre äldre kvinnor i Skåne i dag utsatta för stöld i sina hem. Tjuven hade i alla tre fall sagt att han skulle kontrollera vattnet.

Strax efter klockan två på torsdagen ringer någon på hemma hos en 93-årig dam i Burlöv. Han säger att han ska kontrollera vattnet – men när han går upptäcker kvinnan att hennes plånbok saknas.

En halvtimme senare ringer en påstådd ”vattenkontrollant” på hos en 88-årig dam en kort bit därifrån. Den här gången försvinner tjuven med smycken.

Och så – vid fyra-tiden på eftermiddagen – slår en tjuv till mot en 98-årig dam i Malmö. Även den här gången använder sig personen av ”vattentricket”.

Flera fall den senaste tiden

Och det här är ett växande problem för polisen i Skåne, som haft flera liknande fall, där tjuven använt sig av ”vattentricket”, under den senaste månaden.

– Det är alltid äldre människor – mellan 80 och 100 år – som blir utsatta. Ofta blir den äldre ombedd att stå inne i badrummet och spola med vattnet medan tjuven säger sig mäta trycket i rören i ett annat rum med någon typ av apparat. Istället letar tjuven efter sådant han vill komma åt, säger Lars Förstell, informatör på Skånepolisen.

Misstänker ett samband

I maj varnade polisen i södra Norrland om en ”rörmokarliga”, som rånade flera äldre både där och längre norrut.

Polisen i Skåne vet inte om dagens tre stölder hänger ihop eller om det är en stöldliga som härjar.

– De äldre har alla besvär med synen, så tyvärr har vi inte så mycket signalement på den här mannen, säger Lars Förstell och fortsätter:

– Men vi har haft ett antal sådana stölder inom en begränsad geografisk yta och inom närliggande tid, även vid tidigare tillfällen. Så vi har inget klart samband, men det ligger ju nära till hands att man tänker att det ligger till på det viset.

Fick samtal i förväg

I ett av fallen hade den äldre damen fått ett telefonsamtal i förväg om att någon skulle komma och kontrollera vattnet, vilket Lars Fröstell tycker är ”oroväckande”.

– Det var fult gjort. Kanske borde man uppmana fastighetsskötaren att se till att skicka papper om liknande kontroller i god tid i förväg, säger han.

Öppna inte dörren

Nu varnar polisen för ”vattentricket” och uppmanar de äldre att inte öppna dörren om man inte har fått ett tydligt besked av fastighetsägaren att en kontroll är på gång.

– Jag har själv sagt till min mor som är i den åldern att hon ska säga att de får återkomma en annan dag. Sedan får hon, eller jag, ta kontakt med fastighetsskötaren och undersöka saken. Så brådskande kan det inte vara, säger Lars Fröstell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer