I Skåne ökade antalet vab-dagar med 333 000 i fjol. Enligt Försäkringskassan är den främsta förklaringen coronapandemin. Foto: TT

Stor ökning av antalet vab-dagar under coronapandemin

Uppdaterad
Publicerad

Under 2020 ökade uttaget av tillfällig föräldrapenning. I Skåne var ökningen 333 000 vab-dagar. Enligt Försäkringskassan är den främsta förklaringen coronapandemin.

– Uttaget för vård av barn ökade ordentligt från början på mars. Under sommaren sjönk det till normala nivåer för att under hösten öka igen till en nivå vi aldrig sett tidigare, säger Niklas Löfgren, familjeekomisk talesperson vid Försäkringskassan.

Nära två miljarder kronor

Ökningen skedde i hela landet, enligt Försäkringskassan.

Coronavirus i Skåne

– Fler barn har varit hemma fler dagar än vanligt. Det totala utbetalade beloppet var 8,1 miljarder kronor jämfört med 6,4 miljarder året före – en ökning med 1,7 miljarder, säger Niklas Löfgren till SVT Nyheter.

Ökningen av vab-dagarna gäller i hela Skåne län, både i större och mindre kommuner.

Både stora och små orter

I storstadsregionen Malmö ökade antalet så kallade nettodagar med 53 375 mellan 2019 och 2020. I Helsingborg ”vabbades” det 21 008 fler dagar än föregående år. 

Även på mindre orter märks ökningen av. I Hörby ökade vab-dagarna med 5 328 och i Perstorp med 271. 

– Skåne sticker inte ut i statistiken, utan det är samma ökningen i hela landet, säger Niklas Löfgren. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet