Flertalet poliser på plats vid Skånes universitetssjukhus i Lund efter storbråket. Foto: TT

50-tal personer i storbråk utanför sjukhuset i Lund – åtta skadade

Uppdaterad
Publicerad

Åtta personer har fått vård på SUS i Lund under måndagen efter bråk på flera platser i Lund. Minst två av personerna har enligt polisen skadats med tillhyggen. Bråken mellan två familjer startade vid området Linero för att fortsätta på en restaurang utanför centralstationen där ett tiotalpersoner var inblandade. Därefter utbröt ett storbråk på 50-60 personer utanför sjukhuset. En person har gripits.

Bråket vid järnvägsstationen rubriceras som försök till mord. De övriga två rubriceras i nuläget som grov misshandel. Polisens tekniker har arbetat vid samtliga brottsplatser under dagen och polisen har haft mycket folk ute i Lund eftersom det finns risk för att fler slagsmål kan blossa upp.

Bråk vid Centralstationen

Polisen larmades till en uteservering vid Lunds central klockan 10.52 på måndagsförmiddagen.

– Det har varit ett större bråk mellan fem till tio personer på en uteservering vid järnvägsstationen, säger Patric Fors, presstalesperson vid polisens ledningscentral.

En person fördes enligt vittnen till sjukhus av en privat bil och en annan fick åka ambulans till sjukhuset.

– De ska vara en person från vardera gruppering som skadats och när de fördes till sjukhus kom flera personer dit från båda sidor och det blev slagsmål, säger Patric Fors.

”Samma personer är inblandade”

Tungt beväpnad polis fanns på plats vid SUS i Lund för att säkerställa ordningen både utanför och inne i byggnaden efter att 50-60 personer bråkat.

Polisen misstänker att händelsen är kopplad till ett bråk som inträffade tidigare under måndagsförmiddagen vid Kämpagränden på Linero, också i Lund. I samband med det bråket ska ytterligare en person ha förts till sjukhus med ambulans.

– Det verkar vara samma personer som är inblandade, säger Patric Fors.

Enligt Region Skåne har åtta personer fått vård varav tre har fått allvarliga men inte livshotande skador. Två är lindrigt skadade och tre har lämnat sjukhuset.

Enligt polisen är det två familjer som bråkat med varandra, men om vad eller vilka familjer det rör sig om vill polisen inte lämna några ytterligare uppgifter om i nuläget. Händelsen vid järnvägsstationen rubriceras som försök till mord. De övriga bråken rubriceras i nuläget som grov misshandel.

Bra utredningsläge

Enligt polisen är utredningsläget gott och de har under dagen samlat in många vittnesmål och filmer.

– Bara en person är gripen men vi kommer att plocka in fler, både de som är misstänkta för brott och de vi vill förhöra, säger Evelina Olsson, presstalesperson vid polisens ledningscentral.

Hon berättar att i tumulten vid sjukhuset var polisens primära uppgift att lugna ner situationen på platsen.

– Frihetsberövanden får komma i efterhand, säger Evelina Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.