Kim bor i Kinesiska muren och pluggar på distans. Foto: Otto Johansson, Bernard Mikulic/SVT

Gymnasieeleven i Kinesiska muren: ”Pinsamt berätta hur jag lever”

Uppdaterad
Publicerad

Kallt, dålig luft och återkommande strömavbrott. Gymnasie-eleven ”Kims” studiemiljö är långt ifrån ideal hemma i Kinesiska muren i Malmö. Men på grund av pandemin har hon inget annat val än att plugga hemma.

– Det blir en extra tyngd på mina axlar, säger Kim.

Bara denna vecka har strömmen gått vid två tillfällen. Och utan el kan Kim inte närvara på sina lektioner eller lämna in sina uppgifter i tid. Hon förlitar sig istället på sina ämnesböcker och använder mobil-lampan som ljuskälla för att studera i den mån hon kan.

– Min frånvaro är hög och mina betyg blir sämre. Mina lärare har förståelse med tanke på pandemin, men de vet inte hela sanningen eftersom jag skäms över att behöva berätta.

Kinesiska muren i Malmö

”Vill ha samma förutsättningar som alla andra”

Problemen i Kinesiska muren har pågått i många år. Kim berättar om den dåliga ventilationen som gör att hon får huvudvärk. Värmen i huset fungerar inte och därför har hennes föräldrar köpt el-element, men så fort strömmen går sjunker temperaturerna inomhus. Kim vill inte ta hem kompisar då hissen är trasig och det är mörkt i trappuppgångarna.

– Det är pinsamt att berätta hur jag lever här, säger hon.

Kim önskar att styrelsen kunde lösa de problem som finns i huset.

– Det är inte bara vuxna, utan barn och studenter som bor här, och vi har det svårt.

SVT Skåne har vid upprepade tillfällen försökt nå bostadsrättsföreningens styrelse för en intervju. Via mejl skriver de:

– Styrelsen jobbar på att stärka föreningens ekonomi. Detta arbete pågår fortfarande där styrelsen försöker se till att alla medlemmar betalar sina avgifter och genomför en avgiftshöjning som bättre motsvarar föreningens utgifter. Vi har en lista över problemen som behöver åtgärdas med offerter och dessa kommer tas itu med allt eftersom det blir ekonomiskt möjligt.

Hör gymnasieelevens egna ord i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kinesiska muren i Malmö

Mer i ämnet