Teaterläraren Marie Lindstrand på Latinskolan använder visir när hon vistas i korridorerna. Foto: Fredrik Svenningsson/SVT

Svårt att hålla avstånd på Malmös gymnasieskolor

Uppdaterad
Publicerad

Gymnasieskolorna har öppnat efter sommarlovet och en lång period av distansundervisning. Men när eleverna kommer tillbaka kan det vara svårt att upprätthålla de coronarestriktioner som fortfarande gäller.

På Latinskolan i Malmö är det blandade känslor bland lärarna när undervisningen nu har dragit igång i klassrummen igen.

Musikläraren Helen Nordkvist är lättad över att kunna ha eleverna på plats i skolan igen.

Coronavirus i Skåne

– Det är jättesvårt att bedriva musikundervisning på distans, säger hon.

Samtidigt är hon orolig för den smittspridning som kan ske mellan lärare och elever, både i klassrummen och i de allmänna utrymmena på skolan.

Får distansundervisning

Biträdande rektor Peter Hernqvist berättar att skolan vidtagit olika åtgärder, som att minska storleken på vissa undervisningsgrupper, placera ut handsprit och tejpa avståndsmarkeringar på golven.

På en annan av kommunens gymnasieskolor – Borgarskolan – har en klass fått distansundervisning sedan en elev testat positivt för covid-19, uppger Sydsvenskan.

På Latinskolan finns en vecka i efter terminsstart finns det ännu inga konstaterade fall bland personal eller elever. Men Peter Hernqvist medger att det stundtals kan bli väldigt trångt – speciellt i matsalen och i korridorerna.

Svårt att hålla avstånd

Därmed är det svårt att hålla sig till de rekommendationer om avstånd som Folkhälsomyndigheten har gått ut med.

– Vi har de salar som vi har och vi kan inte bygga ut, säger Peter Hernqvist.

Se varför musikläraren Marie Lindstrand använder visir i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet