Under lördagen kommer SVT:s satsning Sverige möts till Malmö och Glasklart. Foto: SVT/Bernard Mikulic

Det här är Sverige möts i Malmö

Publicerad

Nu har du chansen och möta någon som inte alls tycker som du. På lördag kommer SVT:s satsning Sverige möts till Malmö. På lördag kl 13 träffas vi som är debattsugna på restaurang Glasklart i Malmö (Dockplatsen 1). Vi tar max in 350 personer.

Bör vi för klimatets skull äta mindre kött? Ska Sverige ta emot färre eller fler flyktingar? Har vi för höga eller för låga skatter?

Frågor som delar oss, men har du verkligen lyssnat på de andras argument? De flesta av oss möter sällan människor som tycker helt olika än vad vi själva gör. Ta chansen och möt ”de andra”. Ett samtal är ju inte bara att argumentera, utan också att lyssna.

Först till kvarn gäller

På lördag kl 13 träffas vi som är debattsugna på restaurang Glasklart i Malmö (Dockplatsen 1). SVT bjuder på fika och du bjuder på dig själv. Glasklart är stort, men det finns naturligtvis en liten risk att inte alla får plats. I så fall är det först till kvarn som gäller.

Passa på att träffa någon som du annars aldrig skulle ha mött. Vi parar ihop er och hjälper er på traven, men argumenterandet och lyssnandet får du stå för själv.

Dagens värd är SVT:s Pernilla Månsson Colt. Ta med dig legitimation, men annars är det bara att komma.

Välkommen!

SVT rapporterade · Sverige möts

Samuel Starfelt och Marita Tauni i Karlstad sammanfattar sitt möte: ”Det är lätt att ha åsikter om andra får ta konsekvenserna.”
Samuel Starfelt och Marita Tauni i Karlstad sammanfattar sitt möte: ”Det är lätt att ha åsikter om andra får ta konsekvenserna.”
– Det är förfärligt att prata med folk som tycker likadant. Det finns ju ett talesätt om att i ett rum där alla tänker lika, där blir det inget tänkt, säger Christian Simmons. Hör ett längre klipp med reflektioner från honom, Ingrid Fredgren och Helena von Mühlenfels​ i Göteborg.
– Diktatur är inget alternativ, säger Helena.
 

”Det blir ett äkta möte istället för korta rader på sociala medier“

– Vi fastnade på invandringsfrågan. Den är bred och rymmer ekonomiska och politiska faktorer och även diskussionen kring kriminalitet, säger Anders Nilsson som träffade Per Olsson i Malmö.
 
– Jag har saknat ett sådant här initiativ. Man sitter i sin egen bubbla, säger Wiktor Wal från Göteborg.
– Det är en bekräftelse på att det finns så många historier och folk med annan bakgrund. Vi behöver träffas för att komma vidare, säger Henrik Engdahl.
– Vi ska ta en öl, säger Wiktor. 
 Sen är frågetecknet, hur får vi verkstad i det här? avslutar Henrik.
Är det dålig stämning? 
– Inte än, men jag fasar inför feminismen, svarar Jennifer Solozano och skrattar. 
Hon, William Stödberg och Andrea Thorin var några av de som samtalade i tv-huset i Stockholm under eftermiddagen. 
I inslaget intervjuas även Hanna Stjärne, vd för SVT.
Utöver de åtta städer där SVT anordnade möten 23 november, har matchade meningsmotståndare bestämt träff på egen hand i en lång rad städer. Här kan du se en selfievägg från när Sverige möts: https://www.svt.se/sverigemots/
10.53

Hej Sverige! Varmt välkomna hit. Under lördagen anordnar SVT träffar för de som har anmält sig till “Sverige möts”. Drygt 4200 personer har matchats med meningsmotståndare och utöver lördagens event har deltagare även bestämt träffar på egen hand. 

I det här fältet kommer SVT Nyheter att rapportera från åtta orter. Det finns alltså gott om skäl till att besöka denna sida fler gånger än en, allt eftersom vi får mer från Karlstad, Luleå, Sundsvall, Falun, Växjö, Göteborg, Malmö och Stockholm.  

Ni kan även ta del av den journalistik som vi hittills har publicerat – vi har samlat ett urval på denna sida.

07.47
SVT:s mediedirektör Jan Helin kommenterar "Sverige möts" inför den stora mötesdagen: 
– Det har varit en helt fantastisk respons och intressant debatt kring projektet, säger han bland annat. Läs mer:
10.48
Sju av tio deltagare i projektet är män. 
Det förvånar inte Malin Holm, forskare vid statsvetenskapliga institutionen vid Uppsala universitet. Här förklarar hon varför:
13.56
   center no-repeat #999999;cursor:pointer;top:-8px; border-radius: 2px;">↵
Att det var en klar majoritet män som anmälde sig till Sverige möts förvånade en av deltagarna, doktoranden Svetlana Gross.
– Idén var intressant. Jag känner att det generellt är svårt att ha samtal över gränserna. Jag har ingen bra erfarenhet av att diskutera på sociala medier, säger hon. 
 
Här berättar hon om samtalet med hennes meningsmotståndare:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige möts

Mer i ämnet