Polisen har undersökt ubåten och inte funnit den saknade 30-åriga kvinnliga journalisten från Sverige. Ubåtens ägare Peter Madsen har nu ändrat sin berättelse om vad som hände med kvinnan. Foto: TT

Ubåtsägaren ändrar sin förklaring till vad som hänt kvinnan

Uppdaterad
Publicerad

Sökinsatserna efter den svenska journalisten Kim Wall fortsätter, samtidigt som Peter Madsen som sitter häktad för att ha orsakat kvinnans död har ändrat sin historia, berättade polisen på söndagen.

– Vi har fått en annan förklaring, säger Jens Möller.

Vid en pressträff på söndagsförmiddagen meddelade dansk polis att de inte hittat någon kropp i ubåten. Polisen säger att de hoppas på att hitta kvinnan vid liv, men förbereder sig på att hon inte är det. Kim Walls familj har informerats om att ingen kropp påträffats i båten.

– Vi letar självklart fortfarande i vattnet, säger Jens Möller vid Köpenhamnspolisen.

Mordet på Kim Wall

Polisen söker efter kvinnan på land, i vattnet, med hundar och från luften. Jens Möller vid Köpenhamnspolisen säger att de i nuläget ser ubåten som en möjlig brottsplats.

LÄS MER: Familjen: Det är med stor bestörtning vi har tagit emot beskedet

Misstänkte ändrar sin historia

– Det verkar som att det var en medveten handling att båten sjönk, säger Jens Möller.

Ubåtsägaren har tidigare berättat att ubåten sjönk på grund av tekniska problem med ballasttanken.

Dessutom berättade polisen att den misstänkte mannen har ändrat sin historia om hur han släppte av Kim Wall.

– Vi har sedan dess fått en annan förklaring, säger Jens Möller.

Vad den nya förklaringen är vill polisen inte gå in på. Tidigare har Peter Madsen sagt att han släppte av henne klockan 22.30 vid Refshaleøen.

Polisen undersöker stora mängder videomaterial och samlar in teknisk bevisning, bland annat kommunikation från ubåten. I nuläget försöker man rädda så mycket teknisk bevisning från ubåten som möjligt för att kunna spåra var den befunnit sig.

LÄS MER: Detta har hänt i ubåtsfallet i Danmark

Tekniker på plats

Natten till söndagen tömdes ubåten och på förmiddagen kunde kriminaltekniker med skyddsmasker, syrgastuber och skyddsdräkter påbörja en teknisk undersökning. Man söker spår efter den 30-åriga journalisten som anmäldes saknad natten till fredag.

– Om ubåtens inre är intakt kommer det sannolikt att finnas spår efter ett eventuellt brott. Om den först måste tömmas på saltvatten måste de skynda sig innan vattnet förstör biologiska spår, säger Kurt Kragh, tidigare mordutredare vid danska polisen, till Ekstrabladet.

Polisens kriminaltekniker undersöker ubåten Nautilus som bärgades under lördagen. Foto: TT

Ubåten ligger på land vid Nordhavn i Köpenhamn och räddningstjänst är på plats med en skylift för att hjälpa teknikerna att komma upp till tornet så att de kan undersöka ubåten. Teknikerna använder sig av gasmasker då det kan uppstått farliga gaser i båten.

LÄS MER: Det här vet vi om den misstänkte ubåtsägaren

Ubåten Nautilus lastas ombord på en lastbil natten till söndagen efter att den lyfts upp ur vattnet vid kaj i Frihamnen i Köpenhamn för att fraktas iväg för teknisk undersökning. Foto: Johan Nilsson/TT

Kvinnan saknas fortfarande

Ubåtsägaren Peter Madsen är häktad misstänkt för att orsakat Kim Walls död på grund av oaktsamhet, vilket kan jämföras med det svenska begreppet ”vållande till annans död”, men nekar till anklagelserna.

Då kvinnan fortfarande saknas har man inte kunnat fastställa en eventuell dödsorsak, enligt polisen är det därför man häktat Madsen för vållande till annans död men säger också att det kan komma att ändras om teknisk bevisning tillkommer. I nuläget finns inga andra misstänkta för kvinnans försvinnande.

Ubåten Nautilus bogserades in till kaj för att lyftas upp och tömmas på vatten så att tekniker kunde börja undersöka båten. Dykare kunde inte gå in i båten så länge den låg under vatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Kim Wall

Mer i ämnet