Foto: TT

Åtalet skjuts upp – kan ha varit fel på bussen

Uppdaterad
Publicerad

Dödsolyckan i Lund i februari, där en man blev ihjälkörd av en stadsbuss, kan bero på ett fel på busstypen. Det är nya uppgifter som nu har fått åklagaren att dra i handbromsen.

Det var i samband med en vattenläcka, där ett stort ångmoln bildades, som den aktuella bussen skenade och en person blev ihjälkörd.

Chauffören har hela tiden hävdat sin oskuld och nu visar det sig att samma typ av bussar har skenat i Stockholm. Nu skjuts åtalet upp.

Buss skenade i Lund

– I Stockholm var det en liknande situation. Man hade haft problem med sina bussar under en längre tid. Droppen var att en buss skenade och for iväg över Lidingöbron, säger busschaufförens advokat Jan-Åke Fält och fortsätter:

– För oss är det väldigt intressanta uppgifter. Så som vi ser på det, så stödjer det som vi har sagt. Det är väldigt spännande att åklagaren lämnar tillbaka förundersökningen till polisen.

Rullar på vägarna i Skåne

Det var november 2010 som en liknande olycka skedde på Lidingöbron. Ingen människa skadades, men incidenten och annat tekniskt strul med busstypen fick bussbolaget Kreolis att ta ett 30-tal bussar ur drift. Bussar som aldrig återvände till trafik i Stockholm.

Olycksbussen från Lund och ett 60-tal liknande bussar rullar just nu på de sydsvenska vägarna.

Avvaktar utredning

Joakim Borgudd på Skånetrafiken presstjänst vill avvakta vidare utredning innan de bestämmer hur de ska gå vidare med den aktuella busstypen.

– Eftersom åklagaren inte just nu kan fatta beslut om åtal, så krävs ytterligare utredning innan åtalet kan väckas, säger Jan-Åke Fält.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Buss skenade i Lund

Mer i ämnet