Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mohammed Al-Kazzaz, Margareta och Mattias Larsson har betalt Soheil Naderi i förskott utan att få den utlovade tjänsten utförd. Hör deras berättelser om juristen i klippet. Foto: Fredrik Svenningsson

Juristen Soheil Naderis tidigare klient: ”Han tog pengarna och försvann”

Uppdaterad
Publicerad

I flera fall anklagas juristen Soheil Naderi för att bedra sina klienter. De menar att han tar förskottsbetalt utan att göra det utlovade jobbet, för att sen gå upp i rök. 

– Han är en riktigt bra skådespelare, säger tidigare klienten Mohammed Al-Kazzaz.

Sedan 2006 har Soheil Naderi drivit firman Jurista och varit juridiskt ombud i åtminstone 120 rättsliga mål.

Med kontor i både Malmö och Stockholm har han i flera år skickat ut reklambroschyrer för att locka kunder. Foto: SVT
Juristen och de osannolika gåvorna

Flera av hans tidigare klienter har polisanmält eller stämt honom – de menar att han tagit betalt utan att göra det utlovade jobbet.

– Han sa att jag skulle betala i förskott för att visa att jag var seriös. Han sa att han skulle återkomma, han återkom aldrig, säger Mattias Larsson, tidigare klient.

Klienterna har också gemensamt att Soheil Naderi tycks gå upp i rök. Han slutar att svara på mejl och blockerar deras telefonnummer. I några fall har han hävdat att han befunnit sig utomlands och inte längre kan ta sig an deras ärende – men utan att återbetala pengarna.

Betalt hundratusentals kronor

SVT Nyheter Skåne har tagit del av polisanmälningar, stämningar i domstol samt anmälningar till ARN, Allmänna reklamationsnämnden.  

Där finns personer som betalat allt från fem tusen till hundratusentals kronor till Soheil Naderi i hopp om att få hjälp i rättsliga frågor.  

SVT har hittat närmare 30 fall där klienter vänt sig till olika myndigheter efter att de ansett sig blivit lurade på pengar av Soheil Naderi. Tolv av dem som tagit strid mot Soheil Naderi har i myndighetsbeslut fått rätt att få sina pengar tillbaka.

Vill inte kommentera

Det finns ytterligare minst 25 polisanmälningar mot Soheil Naderi för bland annat bedrägeri, men utan att anmälningarna hittills lett till något åtal.

Sohiel Naderi har inte velat kommentera klienternas anklagelser. Men i handlingar kan man läsa att han i regel menar att det är klienten som bluffat eller att de betalat för lite. I några fall skriver han att han inte vet vem klienten är.

– Jag hade aldrig kunnat drömma om att en jurist kan bedra människor, säger Margareta som anlitade Soheil Naderi 2020.

Soheil Naderi har aldrig dömts för något brott.

Nedan ser du en snabb sammanfattning av SVT Nyheter Skånes granskning:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Soheil Naderi lurar äldre demenssjuka klienter att skriva under gåvobrev där de ger bort sina hem och förmögenheter till honom. I klippet ser du en snabbversion av SVT Nyheter Skånes granskning. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Juristen och de osannolika gåvorna

Mer i ämnet