Sex anställda vid Stanley Security, som sedan köpts av Securitas, åtalas för givande av muta. Två av de åtalade var anställda i Ystads kommun. Foto: SVT

Tio personer åtalas för mutbrott i Stanleyhärvan i Ystad

Uppdaterad
Publicerad

Tio personer åtalas för mutbrott vid Ystads tingsrätt. Det är sex anställda vid säkerhetsföretaget Stanley, två före detta tjänstemän i Ystads kommun och två anställda vid Statens institutionsstyrelse som åtalas.

Fler åtal är att vänta i utredningen kring säkerhetsföretaget Stanley som leds av Riksenheten mot korruption.

– Detta är bara en delmängd av utredningen. Det kan vara så att det också inbegriper Ystad, säger kammaråklagare Johan Lindmark.

Muthärvan i Ystad

De misstänkta mutbrotten i Ystads kommun har pågått i många år. Mycket har preskriberats eftersom tidsgränsen är fem år för mutbrott.

– Den första åtalspunkten höll på att preskriberas. Det gäller en resa 28 februari 2019, säger Johan Lindmark.

De misstänkta brotten rör bjudmiddagar och resor, varav flera till Tyskland. Sex personer åtalas för givande av muta, fyra för tagande av muta.

De anställda vid Ystads kommun stängdes av från sina tjänster när misstankarna uppdagades och har sedan slutat sina anställningar.

Advokat: ”Sedvanlig representation”

SVT Nyheter Skåne har tidigare varit i kontakt med försvararna till de misstänktas som arbetat på Stanley och Ystads kommun. De som svarat har alla sagt att deras klienter nekar till brott.

– Min klient förnekar brott. Min klients del i detta är att han medverkat till sedvanlig representation hos den arbetsgivare han tidigare arbetade för, säger advokat Karl Henrik Östberg vars klient varit anställd på Stanley.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så ska säkerhetsföretaget mutat tjänstemännen vid Ystads kommun. Här är muthärvan – på 60 sekunder. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Muthärvan i Ystad

Mer i ämnet