• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en fabrik i Malå. På grund av kraftig rökutveckling uppmanas alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Foto: TT

Tog inte fusklarmet på allvar

Uppdaterad
Publicerad

När den tillförordnade generaldirektören för Arbetsförmedlingen informerades om fusket i Arlöv tolkade han det som ett arbetsmiljöproblem och lade inte någon större vikt vid fuskdelen.

När före detta arbetsförmedlaren Anders Gustafsson larmade till högsta ledningen om fusk tolkade  tillförordnade generaldirektören Clas Olsson allt som en arbetsmiljöfråga som chefen i Arlöv hade under kontroll.

– Jag uppfattade att det framför allt handlade om arbetsmiljöproblem. Och när jag ställde frågan till cheferna i Skåne så fick jag svaret att de jobbar med den frågan och att den är under kontroll. Fuskdelen uppfattade jag inte som den centrala frågeställningen i det där brevet, säger Clas Olsson som då var tillförordnad generaldirektör för Arbetsförmedlingen.

Vad säger du om att man har omkodat arbetssökande så att det har framstått som att de har fått jobb?

– Jag säger bara att så ska vi inte göra. Det ingår inte i våra rutiner. Och det man har tittat på har inte gett vid handen att det skulle finnas några sådana systematiska avvikelser. Det går naturligtvis inte att med hundra procents säkerhet fastställa det men genom att titta på siffrorna över tid och jämföra med andra och göra stickprov så kan man se om det finns indicier på fusk och det gör det inte, säger Clas Olsson.

Utesluter inte att fusk har uppmuntrats

Men Clas Olsson utesluter inte att den här typen av fuskande med omkodning av arbetssökande ändå kan ha förekommit och att det till och med kan ha uppmuntrats av vissa chefer.

– Många medarbetare står under rätt så tuff press när det gäller att leva upp till kvantitativa mål i vår organisation och det kan inte uteslutas att en enskild medarbetare någon gång väljer att gena. Men min bild är inte att det finns något systematiskt fusk och ingenting i den statistik vi har tyder heller på att det skulle vara så. Är det så att en chef har uppmuntrat det här så är det ett ärende för personalansvarsnämnden, säger Clas Olsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sydnytt granskar Arbetsförmedlingen

Mer i ämnet