Foto: SVT

Topplista: SVT Nyheter Skånes mest sedda klipp 2022

Uppdaterad
Publicerad

En drogpåverkad bilförare i Trelleborg, de bluffande bröderna Fakhro och så SVT-reporterns misslyckande hos polisen. Här är några av de mest sedda klippen 2022 hos SVT Nyheter Skåne.

1. DROGPÅVERKAD BILFÖRARE I TRELLEBORG

En polsk man i 20-årsåldern dömdes i juni för grov vårdslöshet och grovt rattfylleri efter att ha flytt från polisen under vad som beskrivs som en ”vansinnesfärd” genom Trelleborg. Bevisningen var omfattande. Bland annat spelades hela färden in av gärningsmannen.

2. BRÖDERNA FAKHRO

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mikael Karl Fakhro, tidigare Nabil Fakhro, och hans fem bröder drev den omdiskuterade Sularpsfarmen innan de gick in i trädgårdsbranschen. Foto: SVT arkiv/Bernhard Öhrstedt

Mikael Karl Fakhro, tidigare Nabil Fakhro, och hans fem bröder drev mellan 2014 och 2017 Sularpsfarmen, en populär gårdsbutik utanför Lund. Men efter att det uppdagats att de inte betalat skatter och saknade flera tillstånd försvann de under ytan. Några år senare avslöjade SVT Nyheter Skåne att de sex bröderna drev flera trädgårdsbolag som de använde för att lura kunder och kommuner i miljonaffärer. Se hela SVT:s granskning här: Gröna fingrar – svarta lögner.

3. TÅGVÄRD IFRÅGASATTE BRÖDERNA ERLANDSSONS EFTERNAMN

Erica Erlandssons tre söner visade sina skolkort som biljett när de tog pågatåget från Skurup. Men tågvärden tvivlade på pojkarnas svenska efternamn och sa ”så som ni ser ut”. Händelsen anmäldes till Diskrimineringsombudsmannen och Skånetrafiken har bett om ursäkt.

4. SVT:S REPORTER MISSLYCKAS I POLISENS UTTAGNINGSPROV

För att bli polis krävs så väl fysisk styrka, som uthållighet och kondition. När man söker till polisutbildningen sätts dessa förmågor på prov. SVT:s reporter Isak Laurell bestämde sig för att genomföra provet, för att se hur högt kraven är ställda.

5. SFI-LÄRARE FICK UTBROTT I KLASSRUM

På en lektion i svenska för invandrare fick läraren ett utbrott och skrek högt till en av eleverna samtidigt som hon slog med handflatan i bordet framför eleven. – Vad heter det? Kom igen, hur länge har du bott i Sverige? Detta och det som sedan hände i klassrummet filmades av en elev.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.