Joakim Chow har upprepade gånger fått sina restaurangfönster sönderslagna. Foto: Gunilla Fritze

Tryggheten kom tillbaka till Oxie när de kriminella flyttade

Publicerad

Bilbränder, skadegörelse och trakasserier mot restaurangägare skapade under många år oro bland invånarna i Oxie.

Idag är det betydligt lugnare konstaterar både polisen och de boende.

En av de som drabbades hårt under 2016 var Joakim Chow, som driver en restaurang på torget i Oxie utanför Malmö. Han blev hotad och fick fönster sönderslagna vid ett flertal tillfällen. I december 2017 dömdes två personer för olaga hot.

– Nu är det mycket bättre. Det har blivit lugnare, säger Joakim Chow.

Åter lugnt i centrum

När det var som värst fick de boende fick nog och kallade till möte med polisen och fastighetsägarna i centrum. Skolan kopplades in och lärarna pratade med sina elever. Flera av de kriminella kunde gripas och lagföras.

– Det är en kombination av mycket som har gjort att det blivit lugnare i Oxie, säger Erik Jansåker, chef för polisen i södra Malmö.

I polisens trygghetsmätning för 2019 uppger 59 procent av de som bor i Oxie att de nu känner sig trygga när de går ut på kvällarna. Den siffran har varit lägre i de fem föregående trygghetsmätningarna.

– Jag har inte hört ett enda skott och jag har inte hört en enda polisbil på väldigt länge och det är jätteskönt, säger Anna Conti, som är småbarnsmamma och bor i Oxie.

Ann-Margret Ekberg känner sig trygg i Oxie. Foto: Gunilla Fritze

Ann-Margret Ekberg, som är pensionär, tycker även hon att det har blivit lugnare.

– Det är lugnt och skönt här. Det är inget bus som jag märker av, säger hon.

I trygghetsmätningen svarar dock 71 procent i Oxie att de känner en oro för att utsättas för brott. Det är den lägsta siffran på fem år men fortfarande hög. Knappt nio procent upplever problem med folk som bråkar och slåss utomhus och 59 procent svarar att de känner sig trygga att vara ute ensamma en sen kväll i Oxie.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.