Joakim Chows restaurang i Oxie har vid upprepade tillfällen vandaliserats. Foto: SVT

Två män döms efter hot mot restaurangägare

Uppdaterad
Publicerad

De problem som ägaren Joakim Chow haft på sin restaurang i Oxie har nu fått ett avslut i Malmö tingsrätt. Två män dömdes under onsdagen för olaga hot.

Det var under hösten 2016 som ett ungdomsgäng sent på kvällen uppträdde störande på hans restaurang och vägrade lämna lokalen. Joakim Chow  uppmanade gänget att lämna lokalen och erbjöd sig att att lämna tillbaka männens pengar om de lämnade lokalen. I samband med detta uttalades bland annat hot om att hans restaurang skulle ”eldas upp”. Under rättegången nekade de bägge åtalade till detta, men förnekade inte att det varit lite turbulent.

– Domen i tingsrätten är en viktig markering. Vi har lagar i Sverige som man måste följa. Man kan inte hota folk. Det är oacceptabelt. Vi har lagar som man måste följa, säger Joakim Chow om domen.

5.000 kronor

En av männen döms till villkorligt och den andre mannen får fängelse i en månad. I den senare domen finns också ett brott om olovlig körning och ett om narkotikabrott. Männen ska sedan gemensamt betala 5.000 kronor i skadestånd till Joakim Chow.

Det har varit en turbulent tid för honom och Joakim Chow tvingades även sätta upp ståljalusier utanför sin restaurang. En investering som han fortfarande betalar av på.

–Det här har tagit mycket av  min energi. Jag är över 65 år. Jag tar en dag i taget. Jag har fortfarande skulder på de säkerhetsarrangemang jag tvingats göra, säger han till SVT Nyheter Skåne.

Lever för krogen

När SVT talar med Joakim Chow nämner han att han fortfarande brinner för livet som restaurangägare och alla de stammisar i Oxie som han lärt känna under sina år där.

– Min restaurang är mitt liv. Jag älskar att bygga relationer och har många vänner här som stöttat mig under min svåra tid. Nu vill jag ha ett slut på detta och ser detta som ett avslutat kapitel, säger han om sitt liv som restaurangägare i Oxie.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.