Under måndagen varnade polisen för att bullar med glaskross och metallbitar återigen hittats i Malmö. Två hundar har behövt opereras efter att ha fått sig av de farliga bullarna. Arkivbild. Foto: Sebastian Lamberth/Pontus Lundahl/TT

Två hundar allvarligt skadade av bullar med vassa föremål i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Två hundar har blivit skadade efter att ha fått i sig bullar med metall eller glaskross i Malmö. Båda hundarna opererades under måndagen. Ytterligare en hund har förts till veterinär för röntgen.

De senaste två dagarna har inte mindre än sju anmälningar om farliga bullar inkommit till polisen.

– Tre hundar ska ha fått i sig de preparerade bullarna. Två av hundarna har förts till djursjukhus för operation. Den tredje har röntgats hos veterinär, säger polisens presskommunikatör Nils Norling, till SVT Nyheter Skåne på tisdagseftermiddagen.

Hundbullarna i Malmö

Polisen gick på måndagsmorgonen ut med en varning till hundägare efter att preparerade bullar hittats på flera platser i och omkring Pildammsparken i Malmö.

Oklart skadeläge

Det är oklart hur det gått för de två hundar som opererats, men detta är de två första fallen då polisen har fått kännedom om att hundar kommit till allvarlig skada efter att ha ätit sådana bullar, skriver Sydsvenskan.

Hittills har ingen misstänkt gärningsman gripits.

– Jag kan försäkra alla som bor i Malmö att det här är en prioriterad fråga för polisen. Vi tittar noggrant på varenda ärende som kommer in. Tyvärr har vi fått lägga ner alla utredningar hittills i brist på bevis. Det är svårt att säkra tekniska fynd på bullarna. Men bara för att en utredning är nedlagd, betyder det inte att den är bortglömd, säger Nils Norling.

Hittills i år har polisen fått in 14 anmälningar om specialtillverkade bullar och livsmedel på olika platser i Malmö. Bullarna är inte stora och ligger utspridda på stigar och gator. Flera av dem har hittats i eller kring Pildammsparken i Malmö Foto: Polisen

150 anmälningar

Sedan början av 2021 har polisen i Malmö fått in 150 anmälningar om misstänkta preparerade livsmedel med syfte att skada hundar, ett brott som rubriceras som så kallad förgöring.

Majoriteten av fynden består av hembakade brödbullar med till exempel glas eller metall i. Men även köttbullar eller korvar med spikar eller annat vasst i har hittats.

– Det här är en brottslighet som sker i skydd av mörkret, helt tyst, nattetid. Om man ser eller hör något är det viktigt att man ringer 112. Vi vill i den mån det är möjligt komma ut till varje enskild fyndplats, säger polisens kommunikatör Nils Norling.

Så här rapporterade SVT Nyheter Skåne om hundattackerna  den 10 januari:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I de nya bullar som hittats vid Pildammsparken i Malmö finns vassa metallbitar. Nils Norling, presstalesperson hos Malmöpolisen, uppmanar alla hundägare att vara uppmärksamma. Foto: Polisen/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hundbullarna i Malmö

Mer i ämnet