När Amanda Hansson klev på bussen fick hon veta att hon skulle klä på sig för att få åka med. Foto: Privat

Amanda tvingades stiga av bussen – var ”för lättklädd”

Uppdaterad
Publicerad

När Amanda Hansson klev på bussen strax före lunch i fredags fick hon veta att hon skulle klä på sig för att få åka med. Chauffören ansåg att hon ”visade alldeles för mycket”. Bussföretaget Nobina ska nu utreda händelsen och har tagit chauffören ur tjänst.

Det var vid 11-tiden som Amanda Hansson klev på bussen vid Södervärn i centrala Malmö. Det var 27 grader varmt och hon hade klätt sig i shorts och en topp.

”Jag hade, som vilken annan människa som helst, anpassat kläder efter väder”, skriver Amanda i ett inlägg på Skånetrafikens Facebooksida.

När hon skannat sin biljett ropar chauffören på henne och säger ”du kan inte gå klädd så på våra bussar”. Han säger till Amanda att hon ska klä på sig eftersom hon ”visar alldeles för mycket”, vilket Sydsvenskan var först att rapportera om.

Hänvisade till klädpolicy

Amanda skriver att chauffören hänvisar till en klädpolicy. Någon sådan finns dock inte, enligt Skånetrafiken. Resenärer får klä sig hur de vill när de åker buss och tåg.

”Jag har aldrig i hela mitt liv känt mig så här förnedrad”, skriver Amanda. Hon klev av bussen och ringde till Skånetrafikens kundtjänst.

– Vi försöker reda ut vad som hänt och söker föraren, säger Mark Fenzel på Skånetrafikens verksamhetsjour.

På bussföretaget Nobina menar man att det handlar om en enskild medarbetare som agerat felaktigt.

– Föraren har tagits ur tjänst tills vidare. Vi tar det på måndag när folk är tillbaka på kontoret, säger Peter Hagert på Nobinas pressjour.

Hetsiga kommentarer

Till SVT Nyheter Skåne säger Amanda att många har visat sitt stöd efter det som hände.

– Men det finns också många som har valt att vrida på det, till exempel riksdagsledamoten Hanif Bali (M), som har försökt göra det till politisk propaganda. En del kommentarer efter det var väldigt aggressiva, säger hon.

Själv har hon aldrig nämnt någonting om busschaufförens bakgrund, och budskapet hon vill få fram är att ingen ska kommentera vad kvinnor har på sig.

Hon är glad för att Skånetrafiken och Nobina tar frågan på allvar.

– Men jag vill fortfarande ha en ursäkt av chauffören, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.