Blommor och nallar placerades vid olycksplatsen i Kristianstad. Foto: Henrik Nordell/SVT

Utredning om tågolyckan i Kristianstad läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Utredningen av tågolyckan i Kristianstad där en fyraåring dog i våras läggs ner. Åklagaren anser inte att någon specifik person bär ett rättsligt ansvar för olyckan, skriver Kristianstadsbladet.

Den tragiska olyckan inträffade på fredagskvällen den 12 april i år. En fyraårig pojke avled efter att ha blivit påkörd av ett tåg.

Pojken tros ha lekt vid en skolgård och tagit sig upp på spårområdet genom ett hål mellan ett staket och ett bullerplank. En glipa som uppstått på grund av ombyggnad längs spåret.

Vem som egentligen hade ansvar för hålet i staketet har debatterats efter dödsolyckan och SVT har tidigare visat att många kände till problemet redan innan olyckan, utan att det åtgärdades.

Utredning läggs ner

Polisen inledde strax efter olyckan en förundersökning med rubriceringen vållande till annans död. Nu läggs alltså förundersökningen ner, eftersom ingen kan pekas ut för att ha varit straffrättsligt oaktsam, skriver Kristianstadsbladet.

– Vi har hört en massa personer som varit inblandade, på kommunen, Trafikverket och Peab, och kommit fram till att det inte är någon enskild person som varit straffrättsligt oaktsam. Det är resultatet av förundersökningen, säger Johan Eriksson, senior kammaråklagare till tidningen.

Åklagaren understryker att man även utrett organisationernas skuld, huvudsakligen då kommunen och Trafikverket, men att ingen där heller kan ställas till svars för den tragiska olyckan.

– Man kan alltid sitta i efterhand och säga att det här borde ha gjorts, och det här borde har gjorts. Men sammantaget har det här skötts på ett korrekt sätt, säger Johan Eriksson. Det här är en ytterst olycklig olycka, säger Johan Eriksson till Kristianstadsbladet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer