Polisen kunde efter en tids spaning slå till mot en bilverkstad i Malmö och hittade där en större vapengömma. Foto: Micke Nilsson

Den stora polisinsatsen i Malmö fick kriminella att flytta sina gömmor

Publicerad

Mitt under den stora polisinsats i Malmö förra veckan, döpt till Hagelstorm, gjorde polisen ett tillslag i Husie. Där hittades en större vapengömma. Gömman flyttades på grund av den stora polisinsatsen förra veckan, enligt uppgift till SVT.

Och det var precis det som var polisens plan.

På torsdagen slog polisen till mot en bilverkstad i Husie i Malmö. Med på tillslaget var bland annat insatsstyrkan och polisens helikopter. Enligt uppgift ska polisen ha hittat flera kulsprutepistoler, och vapenbeslaget är av det största på senaste tiden.

Och tillslaget gick exakt enligt planerna, enligt uppgift till SVT.

Det handlar om den stora polisinsats som gjordes på flera områden i Malmö under förra veckan. Insatsen, som döptes till Operation Hagelstorm, pågick under tre dagar i bland annat Rosengård och Kroksbäck.

Under operation hagelstorm gick flera polispatruller in i flera olika områden i Malmö i syfte att eftersöka vapen och narkotika, bland annat. Foto: Mikael Nilsson

Veckan innan gick polisen ut och förvarnade om den.

Men enligt uppgifter som lämnats till SVT ska syftet med förvarningen ha varit att få de som gömmer vapen och narkotika att flytta på det.

Och det var precis det som hände. På torsdagen kunde polisen slå till mot bilverkstaden och beslagta ett stort antal vapen som tidigare förvarats i något av de områden som polisen gick in i.

– Jag leder en förundersökning gällande synnerligen grovt vapenbrott, det är allt jag kommer att säga, säger Stefan Gradler, åklagare vid riksenheten för internationell och organiserad brottslighet, och är den som leder ärendet.

Det finns ingen misstänkt frihetsberövad.

”Dementerar att huvudsyftet var att vilseleda”

Stefan Sintéus, regional kommenderingschef för Operation rimfrost, förnekar att flygbladsaktionens syfte var att förmå kriminella att flytta sina gömmor.

Malmös polismästare Stefan Sintéus är regional kommenderingschef för Operation rimfrost. Foto: Johan Nilsson/TT

– Vårt huvudsyfte var att berätta för medborgarna att det kommer vara många poliser på plats. Att huvudsyftet skulle vara att vilseleda, det dementerar jag, säger han.

Däremot medger han att det finns pågående ärenden som kan ha passat på att dra nytta av operationen.

– Att vi har andra ärenden som drar nytta av detta, det är en annan sak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.