VGR och Region Skåne vill att Vårdexpressenmålet prövas i högsta domstolen. Foto: Johan Dernelius/SVT & Johan Nilsson/TT & Björn Larsson Rosvall/TT

Vårdexpressenhärvan: Regionerna vill också se överklagan till Högsta domstolen

Uppdaterad
Publicerad

Efter att hovrätten i förra veckan rev upp fängelsedomarna för de inblandade i Vårdexpressenhärvan har åklagarna gått ut med att de vill att målet ska prövas av Högsta domstolen.

Nu står det klart att även Region Skåne och Västra Götalandsregionen vill att målet ska upp i högsta instans.

I ett dokument skickat till åklagarna i fallet framgår det att Region Skåne och Västra Götalandsregionen också är kritiska till domen och delar åklagarnas bedömning om att det är ett viktigt mål för framtiden. De skriver bland annat att: ”... det finns starka skäl att överklaga domen.”.

Kan få oanade konsekvenser

De menar att det är av stor vikt att rättsläget klargörs inte bara för regionerna själva utan för alla myndigheter i Sverige.

Vårdexpressen

I dokumentet, som är undertecknat av regiondirektörerna Lars-Åke Rudin och Håkan Sandahl, står det skrivet: ”Vi menar att hovrättens dom, om den vinner laga kraft, är principiellt viktig då den kan få stora och oöverblickbara effekter även för annan myndighetsverksamhet än offentlig upphandling.”.

Får inte 25 miljoner

Hovrätten över Skåne och Blekinge rev i förra veckan upp Malmö tingsrätts tre fällande fängelsedomar i Vårdexpressenmålet. Skadeståndet på 25 miljoner kronor som de tre inblandade personerna skulle betala till regionerna försvann.

Regionerna menar nu att målet måste prövas för att reda ut vilket straffvärde medvetet fusk med upphandlingar har och klarlägga vilket ansvar tjänstemän i en expertgrupp har vid tillfällen när de varit inblandade i att upphandlingar har manipulerats: ”Hovrättens dom riskerar, om den vinner laga kraft, att ge ett signalvärde att det är förenat med låg risk för en tjänsteperson att uppsåtligen manipulera utfallet av en upphandling.”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åklagaren Thomas Forsberg vill att HD prövar Vårdexpressenmålet. Han får medhåll från professor Olle Lundin. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdexpressen

Mer i ämnet