Vårdexpressen testades bland annat på vårdcentralen i Ramlösa i Skåne innan Region Skåne avbröt samarbetet och systemet stoppades. Foto: Linda Fridh/SVT

Vårdexpressenmålet överklagas till Högsta Domstolen

Uppdaterad
Publicerad

Riksåklagaren är inte nöjd med domen i Vårdexpressenmålet. I hovrätten dömdes den förre vd:n och en tidigare tjänsteman på Region Skåne villkorlig dom för grovt mutbrott. De slapp fängelse och att betala ett miljonskadestånd.  Nu vill riksåklagaren att Högsta Domstolen prövar om de inblandade också är skyldiga till trolöshet mot huvudman.

Varje år görs offentliga upphandlingar för omkring 700 miljarder kronor i Sverige. Därför menar Riksåklagaren att det är av stor vikt att alla former av korruption som kan förekomma inom ramen för offentliga upphandlingar motverkas och beivras. 

“I en förlängning är sådan korruption även systemhotande” skriver Riksåklagaren i överklagandet.

Riksåklagaren vill att Högsta Domstolen prövar om de åtalade kan fällas även för trolöshet mot huvudman, något som Hovrätten inte ansåg.

Slapp skadestånd

Hovrätten gav den förre vd:n och en tidigare tjänsteman på Region Skåne villkorlig dom för grovt mutbrott. En annan före detta regiontjänsteman friades helt. De tilltalade behöver inte heller betala det tidigare utdömda mångmiljonskadeståndet till Region Skåne och Västra Götalandsregionen.

Hovrätten menade att ingen av de båda tjänstemännen haft sådana ekonomiska förtroendeställningar som krävs för att uppfylla kriterierna för trolöshet mot huvudman.

Professor Olle Lundin kritiserade hovrättsdomen skarpt, som han menar i princip gör det straffritt att fuska med upphandlingar.

Se mer i klippet nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åklagaren Thomas Forsberg vill att HD prövar Vårdexpressenmålet. Han får medhåll från professor Olle Lundin. Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdexpressen

Mer i ämnet