Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Vi kommer att överklaga, säger försvarsadvokaten Kristoffer Ståhl. Foto: SVT

Vårdinnovation riskerar konkurs – tillgångarna blir frysta

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen beslutade tingsrätten i Malmö att företaget Vårdinnovations tillgångar sätts i kvarstad. Det beslutet innebär att företaget kommer att försättas i konkurs om inte företaget lyckas övertyga hovrätten att upphäva beslutet.

Tingsrätten beslutade om kvarstad för Vårdinnovation vilket innebär att bolagets alla tillgångar och bankkonton fryses. Därmed kan löner inte betalas ut till de anställda.

– Det här är extremt dåligt för bolaget. Vi kommer att överklaga, säger försvarsadvokaten Kristoffer Ståhl till SVT Nyheter.

Företaget Vårdinnovation ligger bakom IT-systemet Vårdexpressen, som granskades av SVT Nyheter Skåne och Uppdrag Granskning våren 2020. Region Skåne och Västra Götalandsregionen hade skrivit under avtal värda sammanlagt en miljard kronor. IT-systemet ifrågasattes av många läkare. SVT avslöjade oegentligheter i samband med upphandlingen. När uppgifterna framkom valde Region Skåne att omedelbart stoppa införandet av Vårdexpressen.

Misstänkt för muta omhäktas

Under fredagen omhäktades den man som misstänks för grovt givande av muta i samband med upphandlingen av IT-systemet Vårdexpressen. Mannen är också misstänkt på sannolika skäl för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman.

Ytterligare fyra personer med kopplingar till Region Skåne är fortsatt misstänkta för grovt tagande av muta.

Företaget Vårdinnovation har samtidigt stämt Region Skåne på närmare en halv miljard kronor för avtalsbrott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vårdexpressen

Mer i ämnet